Турция продължава да побеждава наред на Европейското първенство по баскетбол в Полша, и вече си осигури място на четвъртфиналите. След като победи последователно Литва, България и Полша в предварителна група D, днес южната ни съседка се наложи и над световния шампион Испания. В първи мач от втората фаза в група F, момчетата на Богдан Таньевич изиграха интересен и напрегнат мач срещу испанците, за да надделеят накрая с 63:60.

Срещата в Лодз бе напрегната от първата до последната минута, като рядко някой от двата тима успяваше да се откъсне в резултата. Испания продължава обаче с колебливите си игри и съвсем заслужено среща отпор от всички останали тимове на Евробаскет. Баскетболистите на Сержо Скариоло отново сътвориха куп грешки и пропуснаха открити изстрели, но пък имаха срещу себе си един силно мотивиран отбор на Турция. И двата състава нямаха ден за далечна стрелба, и всичко се реши с истинска борба във всички зони на паркета. Слабата резултатност сама по себе си показва колко неточни бяха мерниците на играчите и от двете страни, затова и грешките се оказаха решаващи.

Испанците пропиляха своя шанс да спечелят срещата буквално в последните 19 секунди, след два последователни пропуска на Илясова и Арслан, и резултат 61:60 в полза на Турция. Така топката бе притежание на Испания, но през гъстата защита на турците, Серхио Лул не успя да отбележи в последната атака и да донесе успеха за своя тим. В останалите две секунди центърът Семих Арден наниза два наказателни удара за крайното 63:60.

Ерсан Илясова бе най-резултатен за Турция с 15 точки, към които добави и пет борби. Омер Ашик реализира 13 точки, а Хедо Тюркоглу имаше ужасен ден и вкара само един кош за 28 минути на паркета.

Пау Гасол завърши с 16 точки и девет борби за Испания, а Руди Фернандес добави 16. Испанците обаче направиха почти два пъти повече грешки от своя съперник – 15.