Сърбия и Словения се реваншираха на баскетболните фенове, и след липсата на интрига в първия полуфинал между Испания и Гърция, направиха епичен мач, изпратил „плавите” на финал на Европейското първенство в Полша. Командата на Душан Ивкович се наложи след продължение с 96:92 (11:19, 24:26, 21:12, 23:22, 17:13).

Така за титлата от шампионата на Стария континент ще спорят Испания и Сърбия. Сърбите вече веднъж победиха предстоящия си съперник, в груповата фаза на Евробаскет, но оттогава тимът на Сержо Скариоло да заигра в пъти по-добре.

Словения имаше своя голям шанс да достигне последния триумфален мач за първи път в историята си, но момчетата на Юре Здовц сами го изпуснаха от ръцете си.

„Зелените” държаха контрол върху срещата и през цялото първо полувреме превъзхождаха младия сръбски отбор. Макар стрелбата от тройката – най-силното оръжие на Словения на първенството – да не потръгна гладко, Яка Лакович и компания се справяха чудесно в защита и на почивката се оттеглиха с аванс от десет точки – 45:35. След паузата обаче конското на Душан Ивкович в съблекалнята бе оказало своя ефект и „плавите” се втурнаха да обръщат мача.

През третата част Сърбия методично намаляваше изоставането си, и в края на 30-те минути вече губеше само с една точка – 56:57. Тройка на Милош Теодосич изведе тима на западната ни съседка напред със старта на последната четвърт. Теодосич и съотборниците му дори поведоха с четири, пет минути и половина преди сирената. В тези моменти обаче за Словения се появи ветеранът Горан Ягодник, който имаше шанс да се превърне в героя на вечерта, като наниза осем точки и даде на отбора си преднина от шест точки, минута и 44 секунди преди сирената.

От другата страна Милош Теодосич не бе готов да даде короната за герой на мача, и отговори с девет точки, в заключителните минута и двайсет от редовното време, включително и тройка 22 секунди преди края, която изравни резултата на 79:79. Тук словенците сами изпуснаха победата, тъй като трябваше да направят фаул, вместо да оставят Теодосич да стреля от тройката, но вместо това оставиха лидера на „плавите” непокрит и готов да ги закопае.

Словения имаше последната атака, но длъжникът в този двубой Яка Лакович пропусна да отбележи и така изтекоха 40-те минути.

В допълнителните пет минути Сърбия дръпна бързо със седем точки напред, а Милош Теодосич вкара осем само в този период, за да изведе своите до жадувания от осем години финал.

Теодосич завърши с 32 точки за Сърбия, включително шест тройки. Ненад Кръстич и Коста Перович добавиха по 18 точки. За Словения 25 реализира Еразъм Лорбек, плюс 10 борби, а 22 вкара Домен Лорбек. Бостиян Накбар завърши с 18 точки.

Словения ще играе за третото място с Гърция, като и двата тима са сигурни участници на Световното първенство в Турция догодина.