Жребият за предварителните квалификации за Европейските първенства по баскетбол за мъже и жени през 2015-та година ще бъде теглен на 8-и декември в Германия. Националните отбори на България – мъже и жени ще участват в тези квалификации, защото и двата тима пропускат шампионатите на Стария континент през 2013-а година, ФИБА Европа въведе този предварителен квалификационен цикъл за държавите, които пропускат първенствата догодина.

Общо 14 женски и 13 мъжки отбора ще участва в тези евроквалификации. При мъжете отборите са: България, Австрия, Беларус, Дания, Естония, Унгария, Исландия, Люксембург, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия и Швейцария. Те ще бъдат разделени в четири групи- три от по три отбора и една с четири състава, като ще играят на разменено гостуване. Победителите във всяка група се класират за плейофите, където ще се играят полуфинали и финал също на разменено гостуване. Само победителят във финала ще се класира за Евробаскет 2015. Всички останали състави ще имат втори шанс да се пробва в редовните квалификации през 2014-а година.

При жените отборите участници в предварителните евроквалификации са: България, Белгия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Израел, Люксембург, Македония, Холандия, Полша, Португалия, Словения и Швейцария. Те ще бъдат разделени в четири групи, като две ще са с по 4 тима, а две с по 3 тима. Като ще се играе на турнирен принцип, като домакините на турнирите ще станат ясни на по-късен етап. Победителите в групите ще се класират за плейофите, като ще се играят полуфинали и финал на разменено гостуване.

При мъжете България не може да се падне с Естония, Австрия и Унгария, защото е в първа урна, а при жените националките не може да се паднат с Белгия, Естония и Португалия, като те са в трета урна.