Франция продължава фантастичното си представяне на Евробаскет 2011. „Петлите” записаха шеста поредна победа, и са непобедени още в Литва, след като се наложиха днес над Турция с 68:64. Успехът на практика осигури и мястото на Франция на четвъртфинал.

Турция започна отлично двубоя, като води в резултата до средата на втората четвърт, когато обаче страхотните изяви на Николас Батум успяха да обърнат нещата в полза на Франция. Турците изненадващо опитаха да пазят Батум с по-нисък играч, и нямаха никакъв късмет с това решение. Оттам резултатът тръгна кош за кош, за да се оттеглят „петлите” със скромна преднина от 31:27 на почивката. Французите обаче продължиха да надграждат и се възползваха от многото пропуски на съперника, особено от далечно разстояние, за да увеличат до седем-осем преднината си, но с добри отигравания на Омер Ашик, Турция се задържаше на стопима разлика. Три минути преди края на третия период турците имаха възможност да търсят и обрат, изоставайки само с три точки. Вместо това обаче, в последните две минути от частта те не отбелязаха нито една точка, и оставиха на Франция да направи рейд от 10-0, и да излезе с 13 напред.

Турция атакуваше прекалено често от тройката, за да има успех, а в защита не успяваше да вземе най-добрите решения. Това поддържаше разликата около десетина точки и в първата половина на последната четвърт, а процентът на далечна стрелба и за двата състава започна да пада.

3.36 минути преди края на срещата Франция изглеждаше доста уверена в силите си, с аванс от девет точки – 63:54, и може би разчиташе на кошмарната стрелба на турците да ги доведе до успешен край. В следващите точно 3 минути обаче „петлите” не вкараха нито една точка, а за сметка на това с невероятни усилия турците нанизаха седем, за да се озоват само с две назад, и топка в тяхно притежание. При 63:61, и шанс минимум за равенство, Керем Тунчери пропусна за четвърти път от тройката, като си остана пълна нула за 25 минути на терена. Така той предостави и шанса на Франция за последна атака в мача. Турците имаха да извършват и нарушения, тъй като все още не бяха в наказателната зона от пет, но след като ги достигнаха, спестиха 18 секунди от часовника. Тони Паркър бе безгрешен от линията, за четири точки в полза на Франция – 65:61. Емир Прелдзич отбеляза тройка, с пет секунди, но Паркър пак вкара два от фаула, за да задържи разлика от три точки. Турският тим направи детинска грешка, като не успя да вкара топката в игра, за да подари отново владението на французите, а с това да им даде и победата, подпечатана с нови два наказателни удара на Паркър, от които единият успешен направи крайното 68:64.

Тони Паркър завърши с 20 точки, шест борби и пет асистенции за Франция, Батум добави 13, всичките реализирани през първото полувреме.

13 за Турция реализира Хидиует Тюркоглу, а с дабъл-дабъл се отчетоха Омер Ашик и Ерсан Илясова, и двамата с по 10 точки, първият с 11 борби, а вторият с 10. Турците обаче профукаха 19 опита от тройката и направиха повече грешки, което не им позволи да материализират превъзходството си в борбата.