Руският национален отбор записа трудна победа срещу Хърватия с 62:79 във втората фаза на Евробаскет 2009. Това бе първата среща от втория етап на надпреварата, за която България не успя да се класира.

Решаващи за успеха на Сборная в края се оказаха по-здравите нерви на Витали Фридзон, който реализира четири наказателни удара, 13 секунди преди края, докато от състава на хърватите Никола Вуичич трепна и вкара само един от два. Тимофей Мозгов бе най-резултатен за Русия с 18 точки и осем борби в актива си. Съставът на Дейвид Блат имаше ужасен процент от тройката, но се справи добре със стрелбата за две точки, което се оказа печелившо.

„За всички е ясно, че този мач се реши от защитата, и ние просто се защитавахме малко по-добри, затова победихме,” сподели старши треньорът на Русия Дейвид Блат.

„Пропуснахме някои лесни кошове и направихме непростими грешки, и след това ни бе трудно да ги покрием,” от другата страна добави Никола Вуичич. Центърът Марио Касун бе най-точен за хърватите с 13 точки, Зоран Планинич добави 12, а Марко Банич – 11.