Повече на строителен обект, отколкото на зала – домакин на стартиращо след 24 часа Европейско първенство приличаше „Стулеция” в неделя следобед. Съоръжението, което ще приеме шампионата на Стария континент по баскетбол, е далеч от завършена сграда, макар да датира от близо 100 години. Паметникът на „Юнеско”, в който трябва да играе и българският национален отбор, все още е в реставрация, като фасадата му е обиколена от метално скеле, а във вътрешността има доста недовършени задачи.

Състезателите също не получават възможно най-добрите условия, предполагани за подобен форум. Съблекалните са изнесени извън самата сграда, в подобни на тенти съоръжения, долепени до залата. Още с пристигането си част от играчите възнегодуваха, че от душовете им пък тече само вряла вода. Въпреки че никой не роптае явно, разликата с новите зали в Европа е очевидно. Самата зала, където ще се състоят срещите, е в изрядно състояние, както и пресложите, но това не променя факта, че за да се стигне до нея, трябва да се мине през коридори, покрити с прах заради реставрацията, пълни с железа и други прилежащи неща. Домакините правят всичко по силите си, да приберат излишното и да почистят, но оставащото вече по-малко от едно денонощие едва ли ще им бъде достатъчно да изпипат всичко до блясък.

Макар вътрешността на „Стулеция” да е истински обект на изкуството, тя все още не е готова да приеме Европейски шампионат. А най-интересното е, че ще го стори два пъти за месец, тъй като в края на септември тук стартира и Европейско по волейбол за жени.