Макар и разочарован националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон опита да запази чувството си за хумор на срещата с медиите след тежкото поражение от Турция на Европейското първенство снощи. Гершон заяви, че вярва в играчите и похвали професионализма на капитана Тодор Стойков, от който младите имат много да учат. Пини напомни думите си от преди първенството, че можем да бием един мач, но и да паднем с 20-30 точки. България излиза срещу Литва довечера от 22.15 часа в третия си мач от групата на Евро 2009.

„Такава е разликата между двата тима. Може би, когато българският баскетбол има двама играчи в НБА и ние така ще изглеждаме.Те бяха една стъпка пред нас за всяка топка и процентът ни на стрелба през първото полувреме беше много лош. Направихме много грешки и не съм сигурен дали ние направихме добро второ полувреме или те направиха лошо, но поне спечелихме третата част и загубихме последната с три точки. Няма да ви кажа, че това е лицето на българския баскетбол, но когато имаме един играч в Еврокъп, не в Евролигата, а Еврокъп, тогава баскетболът в България ще изглежда по-добре. Сега повечето ни баскетболисти играят в Левски и трудно в Балканската лига. За съжаление”, коментира Пини Гершон.

„Разбира се, че уважавам играчите, които излязоха през второто полувреме и вярваха, че можем да играем по-добър баскетбол и вярвам, че същите тези играчи ще дойдат срещу Литва. Ако ми бяхте казали, че можем да бием Литва преди турнира, щях да кажа – не. Но все пак Англия за малко да победи Испания днес, така че докато имаме шанс трябва да вярваме”, допълни още Пини

„Вече казах, че преди Европейското Литва беше фаворит в групата, а сега са до стената. В тази ситуация само те имат какво да губят. За нас е да го направим, за тях е да умрат. Ако кажете на живот и смърт, ние може би можем да успеем, а разбирате тяхната ситуация”, заяви наставникът на България.

- Разочарован ли сте от някои от играчите?

- В живота, когато не очакваш нищо, не се разочароваш. Но когато говорим за професионалисти, ако те са професионалисти, те се тържат като професионалисти. В нашия тим те са малко и то не само в този мач. Но всимки разбират, че когато играеш сред професионлисти, в професионален клуб, трябва да се държиш професионално.

„Илясова е по-добър играч, Савас е по-добър, Тюркоглу също, от преди 4 години. Някои от играчите са казали, че в баскетбола, за да успееш, трябва да играеш като отбор, а втората част се опитахме. По-лесно е като си 25 точки назад, но също така този тим победи Италия с 1 точка и сега Италия е в къщи, а ние сме тук. Също така с Русия в контрола успяхме. В нито един мач не сме падали на почивката с 25 точки и това казах на играчите на полувремето. Това не е нещо, за което може да се подготвиш и нямаме високи играчи, за да им се противопоставим. Последното нещо, което искам е да говоря за играчите. Не ги коментирам. Казах, ме уважавам играчите, които през втората част опитаха да дадат максимума от себе си. Както всички разбират Тошко е играчът, който по време на подготовката игра и тренира, и говори с играчите професионално. Надявам се, че младите играчи ще се поучат от него, а има доста за учене. Не е само заради начина на игра, а и заради държанието. Професионализмът не е един мач, а начина на живот. Докаго играеш, ти се налага да се откажеш от много неща. А после може да празнуваш. Сега не е времето да празнуваш, а да се държиш професионално. Обучението не се получава за 6 седмици подготовка. Малките неща започват даже от загрявката”, сподели пред журналистите Пини Гершон.

„Не знам какви са очакванията, но казах преди да дойдем тук, че можем да бием в един мач, но и да загубим трите с по 20-30 точки разлика, така че за мен не е изненада. Полша победи лесно Литва и не знам дали беше по-лесно от нас. Не сме достатъчно силни за изненади. Но може би за нас няма да е изненада, а чудо. Напрежението е върху Литва и може би от 80 притежания на топката ще направят 69 грешки”, завърши Пини Гершон.