Топреализаторът на Полша Дейвид Лоугън изигра първия си официален мач в състезание за новата си родина, само два месеца, след като бе натурализиран. Той обаче се включи перфектно в схемата на Мули Кацурин и разпиля българската защита в срещата на откриването на Евробаскет 2009.

„Нуждаехме се от добър старт. В първата част ние диктувахме темпото, вложихме енергия, играхме добре като отбор и като цяло играхме добре. Всички знаехме колко е важен този мач, да започнем добре, имаше напрежение, но когато успяхме да се отърсим от него. Тогава успяхме да им покажем на българите, че няма да им е лесно,” сподели Лоугън.

„Аз исках да се справя добре с всичко – да стрелям, да подавам, за да улесня съотборниците си, и за да се представя добре. Опитах се да дам най-доброто от себе си,” обясни гардът. „Естествено, направихме грешки днес, никой не може да играе перфектно. Ще се опитаме да се поправим за следващите мачове.”

„България бе труден опонент, те могат да стрелят добре, и по-високите играчи също. Роулънд направи добър мач, вкарваше доста и ги държеше в мача,” отбеляза Лоугън за родния национален тим, в който също има натурализиран американец.

„Не ми беше трудно да се адаптирам към играта на Полша, тъй като познавам повече от момчетата. Когато започнах подготовката, нямах никакви проблеми и си паснахме,” каза той за собствената си адаптация към чужд отбор.

„Трябва да излезем и да се борим. Ще е трудно, Литва и Турция са доста добри отбори, може би двата най-добри отбора в групата, но ще дадем най-доброто от нас и ще видим какво ще стане,” заяви американецът с полски паспорт за шансовете на своите да направят нещо на това Европейско, на което са и домакини.

Запитан дали той и съотборниците му са се стреснали, когато България осъществи натиск и бе на път да направи обрат в последната част, Дейвид Лоугън с усмивка каза:„Да, малко се постреснахме, те започнаха да вкарват, върнаха се в мача. Но ние просто се успокоихме, играехме своята игра и успяхме да се справим.”