Само 15 дни преди да се изправи срещу България на Евробаскет 2009, Литва загуби от Сърбия със 70:78 на силния турнир Купа Акрополис в Атина. Едни от най-силните нации в баскетбола на Стария континент – Русия, Гърция, Сърбия и Литва си дадоха среща именно в южната ни съседка преди старта на шампионата на континента. Европейското стартира на 7 септември в Полша.

Днес Литва загуби, но за сметка на това вчера се наложи над Русия. България също премери сили със Сборная миналата седмица, когато момчетата на Пини Гершон регистрираха победа и загуба в София. Последният мач на литовците на турнира в Гърция ще е срещу тима на домакините.

Сърбите имаха предимство почти през целия двубой, и заслужено се поздравиха с крайния успех. Баскетболистите на Душан Ивкович се справиха отлично в защита и така затрудниха максимално съперника.

За първи път в мача преднината на Сърбия стана двуцифрена при 35:25, а на полувремето резултатът бе 38:31. На старта на третата част „плавите” отново дръпнаха с 10 – 45:35, но след това се отпуснаха и позволиха на Литва да свали изоставането си само до точка при 52:51. Преди старта на заключителната четвърт все пак сърбите водеха с 59:54.

Боян Попович и Урош Трипкович бяха с основни заслуги в последната част, за да задържи Сърбия лидерската си позиция, и отново авансът скочи до девет точки – 63:54, за да приключи спокойно срещата.

За Сърбия Новица Величкович реализира 14 точки, Трипкович добави 13, а Попович – 12.

Съставът на Литва: Мазутис, Калниетис 6, Мачиулис 4, Д.Лавринович, Лукаускис 2, Делининкайтис 2, Ясайтис 6, Клейза 19, К.Лавринович 2, Йомантас 1, Петравичиус 17, Явтокас 11.