Испания се наложи с 84:70 над Литва и ще диша малко по-спокойно преди последния си мач от втората фаза на Евробаскет 2009. Световните шампиони стартираха доста слабо първенството в Полша, но вече влизат в ритъм, и го показаха доста добре днес срещу патетичния тим на Литва. Вероятно България ще си остане единственият отбор, когото литовците успяха да победят на шампионата на Стария континент – успех, с който си осигуриха и мястото в група F, където обаче до момента имат само поражения. Литва отпада от борбата за място на четвъртфиналите, с което загуби и мястото си на Световното първенство догодина в Турция. Единствената надежда на литовците все пак да попаднат сред най-добрите на планетата, е да получат уайл-кард от организаторите.

Испания в пореден мач показа две лица – едното малко хаотично, но другото – намиращо верния път към предните позиции. Момчетата на Сержо Скариоло вървят бавно напред на Евробаскет, но с потенциала си няма да изненадат никого, ако в крайна сметка стигнат далеч.

Двубоят бе равностоен до 13-та си минута, като дори литовците бяха успели да вземат на няколко пъти крехка преднина. При 24:24 обаче бе повратният момент в мача, като цели четири минути баскетболистите на Рамунас Бутаутас не успяха да вкарат кош, а съперникът им наниза безответни 14 точки. Оттук до края на срещата Литва непрекъснато бе догонващият отбор, и след като пропусна шанса си да се оттегли на почивката само с пет точки пасив, така и не успя да ги направи по-малко и през второто полувреме. Разликата най-често бе двуцифрена, а в един момент стигна до 24 точки.

Испанските състезатели си правеха каквото поискат през кошмарната литовска защита, а атаките на „зелените” най-често приключваха с грешки. Литовците пропиляха и доста наказателни удари, а стрелбата им от тройката така и не потръгна. От линията за далечна стрелба сериозно се усети и отсъствието на най-постоянния литовски играч от началото на Евробаскет – Симас Ясайтис, който получи травма в мача със Словения. Марионас Петравичиус за пореден път бе единственият лъч в състава на Бутаутас, и завърши с 13 точки и осем борби. Добри, но не достатъчно, бяха и включванията на Робертас Явтокас (10 точки и четири борби), и Артурас Йомантас (11 точки).

Във втори пореден мач Пау Гасол бе най-резултатен за Испания, като само за 24 минути той вкара 19 точки и хвана осем борби. Скариоло въртеше състава си и пусна в игра абсолютно всички свои играчи, като решителни намеси имаше опитният Хорхе Гарбахоса (10 точки), а принос имаха още Хуан Карлос Наваро с 13 и Руди Фернандес с 11 точки. Младият гард Рики Рубио блесна със своите девет асистенции и пет точки.

В последния си мач от групата Испания играе с домакина на Евробаскет Полша, а Литва среща за едната чест тима на Сърбия.