Испания се класира на полуфинал на Европейското първенство по баскетбол, след като разби Франция с 86:66. За „петлите”, стигнали до шампионата чрез допълнителни квалификации, това всъщност бе първа загуба в Полша.

Испанците от своя страна продължават по възходяща линия, като след колебливото начало на Евробаскет, вече трети мач бият с двуцифрена разлика. Момчетата на Сержо Скариоло днес бяха настроени за шоу, и освен че изковаха лесно успеха си, забавляваха и публиката с атрактивни изпълнения.

Още след първите десетина минути бе ясно накъде се развива мачът, а Руди Фернандес наниза три тройки само в началната част, което възпламени испанската атака. Французите положиха доста старания, но така и не успяха в нито един момент от срещата да се доближат заплашително до световните шампиони. Тони Паркър завърши с разочароващите шест точки, а единствен Рони Туриаф записа над 10 точки, като вкара 12, но пък напусна преждевременно за натрупани лични нарушения.

Поредното си звездно представяне записа Пау Гасол, с 28 точки, девет борби и три чадъра. Руди Фернандес вкара 16, към които добави пет борби и шест откраднати топки.

На полуфинал Испания ще трябва да се срещне с победителя от двубоя Турция – Гърция. Сърбия е другият ясен полуфиналист до момента, като съперник на „плавите” ще бъде или Словения, или Хърватия.