Испанският национален отбор по баскетбол доказа, че е най-сериозния фаворит за златото на Европейското първенство, и само след малко повече от 24 часа може да се окичи с втора корона за последните три години. След като титлата се изплъзна на испанците през 2007, световните шампиони в крайна сметка имат само още едно препятствие, за да я вземат този път.

Днес в Катовице, Испания разби на пух и прах Гърция, като се наложи на полуфинала с 82:64.

Превъзходството на Пау Гасол и компания бе толкова очевадно, че обезсмисли двубоя още в края на първата част. Момчетата на Сержо Скариоло си правеха каквото си поискат на терена, а наставникът въртеше състезателите си, както в обикновен мач.

След като в началните десет минути двубоят вървеше кош за кош, за двайсетина секунди в края на частта Испания дръпна с пет точки, а точно преди сирената – вече със седем. Оттам Гърция така и не съумя да се върне и да намали, като през втората част най-често пасивът им бе десет точки, на почивката – отново седем – 40:47.

Нещата продължиха да се развиват прогресивно за Испания, и в средата на третата четвърт тройка на Руди Фернандес изведе тима с 15 точки напред. Друга тройка – на Кабесас – в началото на последната част даде аванс от 20 за световните шампиони, и на практика обезсмисли финалните минути. В тях момчетата в бяло, червено и златно само се забавляваха, за да поддържат солидната си преднина.

Най-резултатен по традиция за испанците бе Пау Гасол с 18 точки, плюс шест борби. Руди Фернандес завърши с 14, а още осем играчи се разписаха в коша на съперника. За Гърция Янис Бурусис вкара 11 и овладя седем борби.

Испанците, които започнаха много слабо шампионата в Полша, с всеки изминал мач бележат невероятен напредък и играят прекрасен баскетбол. В действията на Ла Фурия има настроение и много мощ, и отборът със сигурност чака спокойно своя съперник на финала, който ще излъчат Сърбия и Словения.

Вече три дни поред испанските медии тръбят едно „Искаме злато”, и изглежда много вероятно баскетболистите да удовлетворят желанието на родината си.