Кралят на Испания Хуан Карлос лично поздрави националния отбор по баскетбол за спечелената първа в историята на страната европейска титла. Вчера Пау Гасол и компания преминаха тържествено през центъра на Мадрид, и бяха приветствани от хиляди привърженици на площад „Сибелес”.

Героите по-рано през деня бяха приети от премиер министъра Сапатеро, който не спести похвалите и благодарностите към играчите и старши треньора Сержо Скариоло.

Целият отбор имаше специална вечеря, с традиционна испанска кухня – нещо, което доста от момчетата признаха, че им е липсвало по време на дългите лагери.

След това баскетболистите получиха заслужената чест и от краля, кралица София, принц Фелипе и съпругата му. Те посетиха двореца Сарсуела, където бе кралското семейство, и позираха с всички членове на фамилията.

Чак в края на деня в открит автобус, оцветен в традиционното червено на „Ла Фурия”, европейските шампиони пристигнаха на „Сибелес”, където попяха с феновете си. Пау Гасол, като истински шоумен, водеше купона с микрофон в ръка.

Тийнейджърът в състава на Испания Рики Рубио дълго време се бранеше от предложената му дума, но в крайна сметка и той хвана микрофона, за да сподели радостта си.

Испанският баскет тим не пропусна да се включи и в каузата – домакинство на Олимпиадата през 2016 година, за което кандидатства Мадрид. Играчите носеха специални фланелки, промотиращи кандидатурата на столицата.