Франция продължава да е без загуба на Европейското първенство по баскетбол. Късно снощи „петлите” взеха победа и над Хърватия с 87:79 и вече са четвъртфиналисти. Все пак французите се нуждаят от успех и в последния си мач от група Е срещу Гърция, ако искат да са лидери и да си осигурят по-лесен противник в следващата фаза. Хърватите пък се нуждаят от задължителна победа над Германия, ако не искат да се приберат рано-рано у дома.

Първото полувреме на двубоя между Франция и Хърватия бе много интересно и равностойно, като „шахматистите” изглеждаха малко по-надъхани, водени от Марко Попович. След почивката обаче на терена излезе един различен френски тим, който се възползва докрай от възможностите, предоставени му от съперника, и в третата част дръпна с двуцифрен аванс. Марко Банич напусна за пет лични нарушения, а Никола Пъркашин получи техническо, с което позволи на Франция да вземе преднина от цели 11 точки. Въпреки че на моменти хърватите успяваха да намалят сериозно изоставането си, те така и не стигнаха до обрат. Дори в самия край на срещата момчетата на Ясмин Репеша имаха шанс да изравнят, но ужасни изяви в отбрана не позволиха да се стигне до нещо повече.

Марко Попович наниза 30 точки за Хърватия – пет тройки и 15 наказателни удара. Роко Лени Укич добави 11 точки, а Банич завърши с 10. Като истински лидер на Франция се показа Тони Паркър със своите 24 точки, шест борби и шест асистенции. Батум реализира 18, Диау – 15, а Флоран Пиетрус завърши с 14.

В другите два мача от вчера, европейският шампион Русия надделя мъчно над Гърция с 68:65, като и двата състава очевидно ще се борят за второто място в група Е. Македонците пък съхраниха, макар и малки шансове да продължат на четвъртфинал, след успех с 86:75 над Германия.

Класирането в група Е:

1. Франция 4/0 8

2. Гърция 3/1 7

3. Русия 2/2 6

4. Хърватия 1/3 5

5. Германия 1/3 5

6. Македония 1/3 5

В последните срещи от групата, на 15 септември:

16.45 Русия – Македония

19.15 Франция – Гърция

22.00 Германия – Хърватия