Деян Иванов направи най-добрия си мач срещу един от топ отборите на Евробаскет 2011 – Русия, но България отстъпи на Сборная със 77:89. Въпреки това тимът ни показа солидна игра, и имаше своите шансове да изненада руснаците. Иванов отбеляза 23 точки в двубоя.

„Доста добър мач, но загубихме. Не приемам красиви загуби. Можехме да бием, правили сме го, нищо, че е било в контролен мач. Бяха доста уязвими днес, не успяхме да се справим в четвъртата част. Това все пак са четири мача за пет дни и то мачове не със слаби противници, а изключително добри, на изключително високо темпо. А когато ти излязат с 15 играча, пет на терена, седем на пейката, и двама в публиката, е много трудно да издържиш физически на такъв мач. Надиграха ни четвъртата част, където надиграват всеки отбор,” сподели единият от двамата близнаци.

„За мен преломният момент бе умората. Заради нея не успяхме да вземем правилните решения, които през целия мач ни държаха в играта. Умората ни повлия на правилната преценка, все пак имаме 22 грешки. Имаме и шест грешки в началото на мача, което е недопустимо,” призна Деян.

На въпрос дали със същата игра, България можеше да бие предишния си съперник – Украйна, той бе категоричен:„Мач с мач не си прилича. Днес играхме много по-добре в подкошието, и реализирахме много точки, което е странно, защото на руските отбори се вкарва много трудно отдолу. Но Украйна има четири човека по 215см, и затвориха изцяло подкошието, докато руснаците не са толкова високи. Но не може да се прецени дали щяхме да победим, ако бяхме да играли така. Действително играхме по-добре, но мач с мач не си прилича.”

Националите все още имат теоретичен шанс да се класират за втората фаза, но той минава задължително през победа над Грузия утре. „Излизаме за победа утре. Дори да не се класираме, е важно хората в България да гледат и да се радват, и да сме сигурни, че има бъдеще националният отбор. Да се класираме на всяко Европейско първенство. Това беше мечтата на Мишо Михов, и се надявам, че оттук нататък ще го направим. В негова памет искам утре да изиграем един силен мач, който да покаже, че българският отбор има дух, независимо, че отстъпва по всякакви показатели, не баскетболни, а организационни и т.н. на другите отбори,” леко развълнувано сподели крилото.

„Това определено ми беше най-добрият мач до момента. Аз досега играх доста под нивото, на което съм свикнал да играя, и на което са свикнали съотборниците ми. Днес беше добър мач за мен, но това няма значение. Загубихме. Няма значение кой е играл добре, когато си загубил,” каза Иванов за своите изяви.

След първата победа от 22 години насам в европейски финали, Деян се надява и на подкрепа от медиите, за да се види израстването на националите: „В България хората не могат да си изградят мнение на базата на това, което гледат по телевизията. Убеден съм, че тези, които разбират от баскетбол, виждат израстване от преди пет-шест години, когато отивахме и се молехме да бием Унгария и Португалия. Сега излизаме със самочувствие срещу отбори като Русия и Словения. Това го виждат тези, които разбират, които процентно не са много. За останалите, това трябва да се поднесе по друг начин, и това е работа на медиите, които единствени могат да обърнат внимание на нашето израстване като отбор и играчи. Да не се направи позитивна кампания, като във волейбола. В баскетбола е по-трудно да се постигнат такива успехи, но това е друг въпрос. Който разбира от баскетбол, го вижда, който не разбира, а иска да гледа баскетбол, е работа на медиите да му покажат правия път.”