Българският национален отбор по баскетбол показа другото си лице, и игра пак като равен с равен срещу един един от фаворитите не само в група D, но и изобщо за спечелване на Евробаскет 2011 – Русия. Националите ни бяха тотално променени малко повече от 24 часа след загубата си от Украйна, и въпреки че отстъпиха на Сборная със 77:89 те демонстрираха много хубави баскетболни неща на паркета в „Клайпеда Арена”. Въпреки загубата тимът ни все още има теоретични шансове да продължи напред, при победа в последната си среща с Грузия.

България стартира устремно срещата си с Русия, въпреки че Дейвид Блат изпълни заканата си и пусна в титулярния състав звездите си Андрей Кириленко, Тимофей Мозгов и Виктор Хряпа. Росен Барчовски пък го изненада с нова промяна, и пускане в стартовата петица на Павел Маринов.

Родният тим водеше на Сборная в първите шест минути от мача, до 9:4, но след това серия от 9-0 за руснаците обърна развоя на нещата, и те поведоха с четири.

Филип Виденов наниза тройка, за да свали пак до една разликата при 14:15, но след това българският тим се разконцентрира в отбрана, и позволи осем лесни точки за съперника до края на частта, като все пак успя да отбележи четири от своя страна за 18:23 след 10 минути.

Кириленко стартира с 9 точки в този период, а за България Роулънд регистрира 7.

Много бавно Русия увеличаваше преднината си, буквално с по точка на две минути, първо на седем, после на осем, за да стигне до 11, три минути преди края на полувремето.

Точно 2.40 минути преди финала на втората четвърт, България осъществи и може би най-красивата си комбинация дотук в турнира, и Филип Виденов я завърши с тройка, за да скъси до осем – 32:40. Разликата стана само шест след поредно успешно нападение, макар и с много мъки, но много бързо и лесно допуснахме в своя кош, и не успяхме да намалим повече.

В последната минута Калоян Иванов вкара един наказателен удар, а Роулънд – кош с фаул, за да ни даде пълен шанс да атакуваме обрат през второто полувреме, след 38:42 на почивката!

Тимофей Могзов понамачка българската защита във втората част, и бе с 11 точки на полувремето, колкото имаше и Кириленко. За България Роулънд се оттегли на почивка с 10, а Деян Иванов с осем, докато брат му Калоян бе с шест точки и пет борби.

Само две минути и половина след началото на втората част разликата продължаваше да варира между четири и осем точки, но неприятностите за България започнаха с четвърто лично нарушение на единствения ни чист център – Ники Върбанов. Противниковият играч на тази позиция Тимофей Мозгов продължаваше да се чувства пълен господар и под двата коша.

Разликата се задържа под 10 само до средата на четвъртината, но след няколко сбъркани атаки тя за по-малко от минута скочи до 14 – 44:58, от серия 6-0 за Русия.

България обаче отвърна на удара, и не се предаде изобщо, и наша поредица от 10-2 намали пак до шест при 54:60, две минути и половина преди края на третата част. Два точни наказателни удара на Деян Иванов направиха дори 56:60, но отново пуснахме Хряпа да стигне лесно до нашия кош. Отново Деян задържа пасива ни на четири точки, с 12-та си точка за тази четвърт, минута преди края с бърз пробив по линията. Нови лесни точки за Русия ни върнаха пак на седем зад тях, а после и на осем в последните секунди на третата част – 59:67 след 30 минути.

Алексей Швед наниза тройка със започването на последния период, и отново направи преднината на Русия двуцифрена. Блат пък постепенно започна да дава почивка на звездите си, и да пуска втората линия в игра, макар че тя също се отличава със сериозни имена.

Чавдар Костов пак доведе нещата до осем, две минути след началото на четвъртата част, но свръхагресивната защита на Сборная не позволи да слезем под нея. В момента, в който България започваше да застрашава резултата, Русия пускаше някой от най-добрите си играчи, които бързо правеха разликата.

Шансът ни се усмихна с две грешки на руснаците, четири минути преди финала, и Филип Виденов се възползва по капитански от тях, за да направи 74:80 с две поредни тройки, а след това един наказателен удар, пак изпълнен от него, направи 75:80 – най-малката разлика в тази част. Да удържим този резултат и да търсим още стопяване обаче се оказа непосилно, и две минути преди сирената изоставахме с девет точки при 76:85. До края пасивът ни само стана двуцифрен, но финалното 77:89 дойде след доста разхвърляни отигравания и в двете посоки в последните 60-тина секунди.

Деян Иванов завърши с 23 точки за България в най-добрия си мач дотук на Евробаскет. Филип Виденов вкара 17, а Ърл Роулънд 14. България обаче направи 22 грешки, и пак едва 12 асистенции в мача.

Руснаците стреляха по-точно от тройката, особено през първото полувреме, а през второто наблегнаха на пробивите. С 25 точки, пет борби и четири откраднати топки се отчете Андрей Кириленко, 15 вкара Мозгов, 13 – Витали Фридзон, а Виктор Хряпа добави 12 точки и осем борби.

Това е четвърта поредна победа за Русия на Евробаскет 2011, и трета загуба за България на шампионата. Утре нашите момчета играят срещу Грузия, от 15.30, във финалния си сблъсък в Клайпеда, и един успех има теоретичен шанс да ги класира напред, или поне да ги изпрати като победители от Литва.