Българският национален отбор по баскетбол започна със загуба участието си на Европейското първенство, след 78:90 срещу домакина Полша. Макар да не успяха да запишат успех, родните баскетболисти показаха, че могат да се противопоставят в известна степен на високите поляци. С повече късмет и спортно щастие, момчетата на Пини Гершон можеха да причинят сериозни неприятности на наперените домакини, но сега вече трябва да мислят за следващия си съперник – Турция.

В началните минути двубоят бе равностоен, след което поляците успяха да установят аванс от пет точки. Първият кош за България бе дело на капитана Тодор Стойков, но Михал Игнерски бе твърде безукорен в стрелбата си и наниза набързо три тройки. След поредица грешки на българите, и пропуснати възможности за кош, минути и половина преди финала на частта разликата скочи на 10 точки, за да приключи при цели 11.

Добро включване за България направи Стефан Георгиев от пейката, но нашите трудно намираха пролука в мощната и висока петица на Полша. Допълнително препълнената зала бе сериозен стимул за тима на домакините.

Втората част стартира много лошо за родния тим, като до средата й баскетболистите на Пини Гершон реализираха само четири точки, а авансът на Полша набъбна до цели 17 – 42:25 за тях.

Завръщането на титулярната петица за България даде отново тласък за нашия отбор, който намали за три минути пасива си до девет точки (35:44) след серия от 10:0, и успя да се задържи в мача, макар и все още да бе далеч от съперника. Деян Иванов и Ърл Роулънд реализираха важни кошове, но Филип Виденов оставаше изолиран от играта, като не получаваше достатъчно пасове от съотборниците си. В края на полувремето Гершон направи и ход с двамата центрове, на които разчиташе до момента – Стефан Георгиев и Васил Евтимов, които се появиха заедно на паркета. За съжаление липсата на концентрация позволи на поляците да натрупат отново 15 точки в повече на своя актив на почивката за 52:37 след едно полувреме и съкрушителна тройка на Дейвид Лоугън със сирената.

Отново Лоугън бе в основата на всичко по-интересно за поляците и в третата четвърт, започнала добре за България, но завършила по неприятен за нас начин. Точно когато разликата бе тръгнала към десетина точки, натурализираният американец в състава на домакините се разигра и реализираше от всякакви позиции. В крайна сметка след 30 минути игра малко се бе променило, авансът на Полша пак бе 17 точки, а резултатът – 75:58 в тяхна полза.

Началото на последната част бе като по желание на Пини Гершон – с натиск от страна на неговите възпитаници, които изригнаха и се възползваха чудесно от пропуските на съперника, за да свалят разликата под десет точки в средата на последната четвъртина – 79:72 за Полша. Домакините се посъвзеха със защита, а имаха и късмет да реализират кош и фаул на няколко пъти, с което поддържаха преднината си около 10 точки – 12, две минути преди сирената – 88:76. Минута преди края на светлинното табло светеха съвсем същите цифри. В последната минута Ърл Роулънд реализира за България, а Лампе за поляците, за финалното 90:78.

Най-резултатен за България бе Роулънд с 20 точки, но той също така пропусна доста, и не изпълни основната си задача – да подава точни пасове на съотборниците си. Деян Иванов приключи с 18 точки и пет борби, но на моменти не му достигаше малко, за да бъде голямата звезда на нашите. След страхотното си включване Стефан Георгиев реализира 12 точки и взе четири борби за 16 минути на паркета.

За Полша 22 точки вкара Михал Игнерски, а топ реализатор стана Дейвид Лоугън с 23. 16 точки и 10 борби отчете Марчин Гортат.

След края на мача Полша-България се появиха и съмнения, че кош на Филип Виденов не е бил зачетен. Става въпрос за две точки, реализирани от Виденов в третата част.

Срещата във Вроцлав бе съпроводена и с официалното откриване на шампионата. Двубоят бе предшестван от минута мълчание, в памет на загиналите българи в Охридското езеро.

Лично президентът на ФИБА Европа Джордж Василокопулос пристигна във Вроцлав, за да открие Евробаскет 2009 и да пожелае късмет на участниците. Премиер министърът на Полша Доналд Туск също бе в зала „Стулеция” за старта. Седемхилядното съоръжение бе пълно до горе, но условията на паркета не бяха много цветущи, като теренът изглеждаше прашен и измърсен още преди началото на мача. Български агитки се бяха разпределили на две места в залата, а от още няколко изникнаха българските флагове при изпълнението на химна на страната.