България не може да очаква никакво подценяване от Русия в мача довечера на Европейското първенство по баскетбол. Двата отбора ще излязат един срещу друг от 18 часа в Клайпеда в четвъртия си двубой на шампионата. Русия е лидер с три успеха от три мача, а националният ни тим е с актив победа и загуба.

Старши треньорът на руснаците Дейвид Блат обаче прекърши всякакви надежди, че отборът му може да не се напъва срещу България. На въпрос, дали има вариант да даде почивка на някои от титулярите, при условие, че тимът вече си осигури място в следващата фаза, Блат се пошегува, визирайки мача с Белгия: „Ами, те някои си почиваха днес, така че защо да им давам почивка утре.”

„Няма да има подаръци”, побърза да отсече селекционерът на Русия, а пък напомнянето за контролата, която изиграха двата състава в подготовката и разгромния успех на неговия отбор, само предизвика Блат да сподели в приповдигнато настроение максимата, че мечтите от лятото, могат да са кошмарите през септември.

Колкото до победата над Белгия снощи, Дейвид Блат коментира, че Русия се е възползвала от по-дългата си скамейка. „Мачът беше оспорван и труден може би за повече от 3 части. Ние имахме на разположение повече физически свежи играчи. Играхме добре по-дълго време от мача и затова резултатът е такъв. Белгия е един от отборите, които демонстрират добър баскетбол”, заяви Блат, а попитан за мнението му за разширения формат на еврошампионата тази година, отговори:

„Сега се замислям за Европейските първенства през 2007-ма, когато спечелихме  и през 2009-та. Не мисля, че нивото е по-ниско. Цяла Европа се вълнува, отборите се готвят серизно, идват добри играчи. В първата фаза трябва да изиграеш пет тежки мача за шест дни. Турнирът е отличен до момента, но все още е рано да се каже като цяло. Но най-общо наистина се радвам на първенството до тук.”