Главният мениджър на националния ни състав по баскетбол-мъже Росен Барчовски е всъщност треньорът водил България на Европейско първенство при последното ни участие на такъв форум през 2005-та година в Сърбия и Черна гора. Екс-националният наставник сподели във Вроцлав днес къде на шега, къде на сериозно, че е обещал на Пини Гершон победа срещу Турция. Именно турците и литовците отново бяха съперници на страната ни преди 4 години и тогава загубихме от Турция след продължение.

Барчовски разкри още любопитни подробности за настаняването на играчите и организацията:

„Общо взето всичко е наред. Има само малки разминавания от това, което говорихме преди два месеца, когато бях тук да уговорим нещата. Примерно, трябваше да се храним всеки отбор по отделно, а сега се храним всички заедно. Вероятно сплотяват колектива. Не трябваше да сме на един етаж, а сега сме с Турция на един етаж, така по комшийски. Някакви дребни детайли. Като цяло всичко е наред, нямаме проблеми по организацията.”

Той потвърди, че почти сигурно баскетболистите ни утре ще играят с черни ленти срещу Полша и мачът ще започне с минута мълчание. „Ние сме много тъжни от цялата история. Приехме го много тежко. Разбира се, че ще го направим това нещо. По този начин не можем да върнем никой, но изказваме съболезнования към близките на всички загинали в тази нелепа трагедия. Не знаем и много подробности. Ще бъдем съпричастни с всички тях. Дано Господ да им отреди мир горе на небето”, отсече Барчовски, а по повод днешния отслужен молебен за успех на националите в Полша гламвният мениджър на състава сподели:

„Това е инициатива на българите тук във Вроцлав. През това време бяхме на тренировка. Изпратихме нашия доктор и донесе светен хляб, от който опитахме. Съвсем символично. Дано да имаме успех от това нещо.”

- Приемате ли повтория сблъсък с Турция и Литва, като един вид шанс за реванш предвид това, че водехте отбора на последното Европейско, на което участвахме?

- Пини отговаря за Полша. Аз отговарям за Турция, обещал съм му победа. За Литва ще му мислим на третия ден.

- Смятате ли, че не трябва да се съсредоточаваме само върху първия мач и да не се правят трагедии от евентуална загуба в него?

- Европейското първенство е много специфично състезание и каквото и да се случи в първия мач, какъвто и да е резултатът, трябва да се забрави и това не е клише. Свършва мачът, прави се някакъв анализ, на другия ден разбор и нова концентрация, нова мобилизация. Това е много важен момент – да се възстановиш физически и най-вече психически. Така че каквото и да стане в първия мач и във втория трябва да се играе, това е много важен момент.