Атлетико Мадрид победи с 4:2 у дома Валенсия в първи полуфинал от Лига Европа и си осигури добра, но коварна преднина преди реванша на Местая след седмица.

Успехът срещу прилепите в испанския сблъсък е десета поредна победа в турнира за тима на Диего Симеоне, по пътя към финала в Букурещ, но дюшекчиите определено могат да съжаляват, че не биха с повече.

Домакините от Мадрид започнаха много силно срещата на своя стадион Висенте Калдерон и в първите десетина минути създадоха две добри положения, пропуснати от Диего и Адриан.

Атлетико закономерно поведе в резултата в 18-ата минута, когато Арда Туран се пребори за топката с Рами в наказателното поле на гостите и от аутлинията върна към Радамел Фалкао, който от границата на малкия пеналт вкара с глава на Диего Алвеш.

Първото сериозното положение за Валенсия бе в 33-ата минута. След изпълнение на ъглов удар Адил Рами бе изпуснат от отбраната на дюшекчиите, но изстрелът му с глава премина покрай вратата на Тибо Куртоа.

Прилепите успяха да изравнят в третата минута на изненадващо дългото продължение на първата част, когато отново Рами се извиси след корнер, свали с глава на далечната греда към Жонас и той отблизо прати кълбото в мрежата на червено-белите.

Атлетико Мадрид поведе с 2:1 в 48-ата минута, също след статично положение. Диего центрира от пряк свободен удар, а в пеналта защитниците на гостите, опитвайки се да опазят Фалкао и Алваро Домингес, изпуснаха Жоао Миранда и бразилецът с глава отново даде преднина на столичаните.

В 55-ата минута Мехмет Топал сгреши лошо в центъра при изнасянето на топката, Адриан напредна сам и от десетина метра с шут по диагонала вкара за 3:1.

Радамел Фалкао се развихри в 79-ата, направи индивидуален пробив и от дъгата на наказателното изстреля истински снаряд в горния ляв ъгъл на Диего Алвес за 4:1, разписвайки се за втори път в срещата.

Валенсия отново изригна в добавеното време и в 93-ата минута вкара втори гол, който го остави в битката, а автор на изключително важното попадение бе бранителят Рикардо Коща.

Това 4:2 дава преднина на Атлетико преди реванша, но на 1/4-финалите прилепите показаха, че знаят как да обръщат резултата и след като паднаха с 1:2 като гости на АЗ Алкмаар, на Местая разгромиха холандците с 4:0. Нов такъв резултат у дома би бил предостатъчен на тима на Унаи Емери, за да се класира за финала.