Григор Димитров приключи участието си на силния турнир в Ротердам още във втория кръг, след като допусна загуба с 2:6, 6:7(8) срещу Жил Мюлер. В предишния си мач Гришо спаси два мачбола срещу Пол-Анри Матийо преди да стигне до победата, но този път определено шансът му обърна гръб.

Ужасна игра в началото на мача и пасив от 0:4 предопредели съдбата на първия сет, завършил с 6:2 за отлично играещия от началото на този сезон Мюлер. Във втората част 11-ият в световната ранглиста подобри доста играта си, но съперникът му успяваше да вземе своите сервис геймове, главно благодарение на отличния си сервис.

Стигна се до тайбрек, в който 14 поредни разигравания отидоха в полза на сервиращите. Григор първи стигна до минипробив и имаше сетбол, трети за него, на свой сервис. Той обаче не бе оползотворен, а ужасен малшанс, след като топката удари мрежата и тупна в полето на българина, осигури мачбол за тенисиста от Люксембург. Мюлер се възползва и след час и 25 минути спечели мача, а с това и място на четвъртфиналите.

След инфарктната победа над Пол-Анри Матийо, Григор най-вероятно се надяваше на по-лесна задача срещу Жил Мюлер, което обаче не се получи. Началото на мача обаче бе кошмарно за българина. Той поведе с 40:0 при свой сервис в първия гейм на двубоя и изглеждаше, че спокойно ще поведе с 1:0. Вместо това обаче, тенисистът от Люксембург спечели пет поредни разигравания и започна с пробив, който след това бе затвърден.

Нова порция колеблива игра от ракетата на Григор доведе до два шанса за пробив за съперника му в третия гейм. Димитров ги отрази, но с блестящ уинът Мюлер си осигури още един, който пък бе оползотворен след кошмарен смач в мрежата от удобна ситуация на 11-ия в света. След скоростен гейм Мюлер увеличи аванса си на 4:0 преди Григор да влезе в мача със сервис гейм на 0.

Гришо сякаш започна да подобрява играта си, но Мюлер бе перфектен на свой сервис и не даде възможности на съперника си да се върне в сета. Димитров взе още един гейм, но след само 23 минути Мюлер затвори първата част с 6:2.

Във втория сет Григор взе комфортно първите си няколко сервис гейма като в същото време затрудняваше доста Мюлер в неговите. В първия се стигна до две равенства, при 2:1 пък последва маратонски гейм, в който българинът достигна до първите си шансове за пробив. Те бяха общо 3 на брой, но във всеки един мощният начален удар помагаше на Мюлер да се измъкне от ситуацията.

След 3:3, Григор бе този, който по-трудно взимаше своите подавания. Все пак той успя да докара нещата до 6:5 и ситуация, в която си осигури минимум тайбрек. Мюлер трябваше да сервира за оставане в сета, който можеше да завърши още в този гейм, след като при 30:40 Григор стигна до сетбол. Отново мощният сервис обаче влезе в употреба на тенисистка от Люксембург и той успя да докара нещата до тайбрек.

В него цели 14 разигравания преминаха с успех на сервиращите като Григор имаше и тежката задача да спасява мачбол. При 7:7 топка в аут на Мюлер осигури първия минипробив, а с това и сетбол за българина на негов сервис. За съжаление обаче Димитров не се възползва, а в следващото разиграване малшанс с докосване на мрежата и тупване в полето на Гришо осигури мачбол за Мюлер при негов сервис. 31-годишният тенисист се възползва и отново след перфектен сервис успя да спечели точката, а с това и мача.

Сега за Григор Димитров предстои участие на турнира в Акапулко, където през миналия сезон спечели най-голямата титла в кариерата си до този момент, така че ще има да защитава цели 500 точки.