Атлетик Билбао извлече максимума от дербито срещу Севиля в 38-ия последен кръг на сезона в Ла Лига. В прощалния на мач на Карлос Гурпеги баските победиха с 3:1 срещу финалиста в Лига Европа и така завършиха на 5-ото място в крайното класиране. То им дава право да пропуснат квалификационните кръгове на турнира и да се включат директно от груповата фаза.

Севиля от своя страна даде почивка на част от титулярите с мисъл за финала в Базел срещу Ливърпул и плати скъпа цена. Поражението на „Сан Мамес“ ще се помни дълго и по друга причина – заради него севилци приключват сезона без нито една победа като гост. В петте топ първенства на Европа през този сезон няма друг тим с подобен негативен рекорд далеч от дома.

Срещата тръгна на много бързи обороти, като още в третата минута двата тима си размениха по една чиста ситуация. Първо Висенте Ибора от гостите получи страхотен пас в наказателното поле и шутира добре към долния десен ъгъл, а Горга Ирайсос се намеси и изби. Това даде началото на контраатака за домакините и Иняки Уилямс стреля мощно от границата на наказателното поле, а Серхио Рико отвърна с чудесно спасяване.

В 11-ата минута обаче и той, и защитниците при него сбъркаха фрапантно. Топката бе загубена в наказателното поле, което даде възможност на Раул Гарсия да стреля от около 13-14 метра по диагонала. Изстрелът на бившия футболист на Атлетико Мадрид не беше кой знае какво, ала Рико не можа да затисне топакта и така Адурис стигна до нея и вкара отблизо за 1:0.

В 31-ата неостаряващият голаджия на баските удвои сметката си в мача. Маркел Сусаета изпрати чудесно центриране от левия фланг към далечната греда, а топката прелетя над цялата отбрана, за да кацне върху десния крак на Адурис. Последва убийствено воле в обратния ъгъл – 2:0.

Оттук нататък нервите започнаха да взимат връх и три минутки след попадението капитанът на Севиля Коке, който бе оставен на скамейката, получи директен червен картон от съдията заради протестите си.

След паузата андалусийци върнаха едно попадение в 55-ата минута. Франсиско Санчес получи отляво и влезе в наказателното поле, след което подаде на Хоан Муньос по тревата. Последният на практика беше задължен да вкара на празната врата и го стори – 2:1.

Лошото за гостите бе, че три минути след гола в тяхна полза, те останаха с 10 души на терена. Тимотее Колоджейчак видя директен червен картон за обидни реплики и до голяма степен предреши изхода на мача.

В 71-ата Атлетик доуби интригата с трети гол. Маркел Сусаета записа втора асистенция, като този път сложи топката на главата на Раул Гарсия, който препарира вратаря с изстрел до левия стълб – 3:1.

Заключителните секунди на срещата донесоха още един червен картон. Микел Рико, който влезе като смяна в 87-ата минута, се нуждаеше от само 3, за да извърши груб фаул срещу Коноплянка край тъчлинията и това беше краят на мача за него.