Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер призна, че през лятото е имал своите съмнения относно привличането на Петър Чех от Челси. Те са били свързани най-вече с това, че чешкият национал се превърна в резерва на Тибо Куртоа.

Ефектът от привличането на снажния страж обаче се усети почти веднага и дотук той може да претендира за едно от най-добрите трансферни попадения. Присъствието на Чех помогна за стабилизирането на колебливата отбрана на „топчиите“, които в момента са лидери във Висшата лига заедно с Лестър. Утре те посрещат именно 14-ия в класирането Челси, като лондонското дерби ще върви в ефира на телевизия Diema Sport и на онлайн платформата Gong Play.

„Изобщо не знаех в каква физическа форма е той, защото не играеше“, каза Венгер, когато се върна към спомените си от лятото на 2015 година. „Когато се срещнахме, набързо се убедих в неговото желание да се справи и мотивацията му. Все още обаче не знаех доколко е готов физически.“

„Чех не беше играл от доста време и се бореше с липсата на физическа форма. Аз обаче знаех, че разполага с изключителен потенциал, тъй като 11 години играя срещу него в лигата.“

„Решението ми беше свързано изцяло с физическата му форма. Още ли го можеше? Много трудно се реших, понеже ценя Давид Оспина много високо. Той е вратар, който е подценяван, особено в Англия. Да подпиша с Чех обаче бе една от тези възможности да си кажа: „Окей, това е очевиден трансфер, ако не го сторя, ще сбъркам“. Чех има успокояващо присъствие, той комуникира добре, разчита добре ситуациите и знае какво ще последва. Той е един вид треньор“, добави Венгер.