Днес Англия и Исландия се изправят един срещу друг в последната осминафинална битка на Европейското първенство. В този мач има преплетени толкова много очаквания от двата острова, но има и една по-специална история, в която е замесен и... българският ЦСКА. 

"Червените" имат пръст, макар и косвено, когато говорим за новият любимец на цяла Исландия и автор на историческото първо попадение на страната на голямо първенство - Биркир Бярнасон. Да, същият този блондин, който смрази усмивката на португалските лица и накара Кристиано Роналдо да покаже грозното си лице след мача между двата тима. 

Въпросният Бярнасон сега се подвизава в швейцарския Базел, когато не прави подвизи с екипа на родината си. Макар и само на 28 години, той вече има над 300 професионални мача зад гърба си за всичките отбори, за които е играл. 

А първият от тях е... срещу ЦСКА. Това се случва през вече далечната 2005 г., когато "червените" спорят с норвежкия Викинг за Купата на УЕФА. Тогава на терена се появява едно голобрадо момче, което нервно стъпва по терена в дебюта си в мъжкия футбол. 

ЦСКА побеждава с 2:0 в мача срещу непретенциозния си съперник, който тогава е воден... от Рой Ходжсън. Същият този Ходжсън, който сега ще изведе Англия срещу Исландия на Бярнасон. На същия Бярнасон, на когото е "дал хляба в ръцете", след като го е наложил в мъжкия футбол. 

Дали сега точно исландецът няма да вледени усмивката на Ходжсън и компания? Предстои да разберем съвсем скоро. Мачът започва в 22:00 часа и можете да го гледате свободно на Gong.bg, както и в ефира на Nova.  

 

Как ЦСКА е намесен в битката на Англия и Исландия?