Истински скандал предизвика вчерашният мач от Европейското първенство по волейбол между Германия и Холандия. Въпреки че "лалетата" победиха и се класираха за следващата фаза, техният наставник Хидо Вермюлен е бесен от начина, по който тимът му стигна до успеха. 

Селекционерът на Бундестима Витал Хейнен пусна резервния си състав и даде почивка на почти всичките си звезди. Това вбеси и победителя от тази среща Вермюлен, защото не е доволен от начина, по който е извоюван успехът. 

"Не е това начинът, по който могат да бъдат зарадвани хората в Холандия. Меко казано, ние никак не сме доволни от поведението на противника в този мач. Ако обичаш волейбола, не правиш такива неща", изригна наставникът на "лалетата" пред германски журналисти. 

Самият Витал Хейнен трябваше да се оправдава пред медиите в родината си защо се е решил на такава стъпка. Той рискува на практика цялото класиране на тима си в турнира, за да си избере по-добър поток и да има открит път към медалите. 

"Исках да съхраня силите на играчите, защото надеждата ми е да продължим много напред. Това е голям риск, наясно съм. Но след като целите ни са високи, трябва да сме готови и да рискуваме. Тимът знае, че аз понякога правя неща, които не са обикновени", обясни Хейнен.

В негова защита се изказа и капитанът Йохен Шьопс. Според него, най-важна е била почивката за диагонала Георг Грьозер, който на практика е и най-голямата звезда на германците в момента. 

"Битката за първото място на практика беше решена още след първия мач. Добре беше да дадем почивка на Георг, а освен това останалите момчета получиха възможност да се покажат", сподели Шьопс.