Сериозна изненада донесе първия мач от втория ден на надпреварата в „българската“ група А на Европейското първенство по волейбол. Считаният предварително за фаворит в групата отбор на Германия допусна втора загуба след драматично поражение 2:3 гейма (25:17, 23:25, 25:22, 21:25, 13:15) срещу Холандия.

Двубоят в „Арена Армеец“ бе доста равностоен като в крайна сметка „лалетата“ показаха по-голямо желание за успеха и стигнаха до него в петия гейм.

Старши треньорът на Германия Витал Хейнен направи няколко промени след разочароващото поражение от България като остави извън игра звездите си Георг Гроцер и Денис Калиберда, а след двубоя призна, че е решил да им даде почивка, тъй като двубоят срещу Чехия в неделя е по-важен за неговия тим.

В първия гейм Германия водеше от самото началото като постепенно авансът се увеличаваше и в крайна сметка с 25:17 успехът бе за Бундестима. Втората част бе много равностойна, а „лалетата“ поведоха за първи път в резултата в средата на гейма, а успешна бокда при 24:23 им донесе изравняването.

Двата тима си размениха по още един гейм, за да се стигне до тайбрек. В него „лалетата“ поведоха рано с 5:2, а авансът им стана 4 точки за 12:10. При 14:11 Германия постигна две поредни точки и сякаш бе направила и трета за 14:14, но видео повторението показа, че всъщност е имало игра с ръка и това сложи края на мача.

Така Холандия записа втора победа и преди мача България – Чехия оглавява класирането с 6 точки. Германия пък остава без точков актив и ще трябва да победи чехите в последния си мач, ако иска да продължи участието си на Евроволей.