„Мачът с Франция ще бъде много тежък, което не означава, че сме обречени“, заяви бившият национален селекционер Радостин Стойчев.

„Франция безспорно е отборът, който се справя най-добре в Европа. Това лято се представят наистина извънредно. Резултатите го показват“, добави Стойчев по повод съперника на България на полуфиналите на Европейското първенство за мъже в София.

Стойчев бе гост в студито на „Здравей, България“ по Нова телевизия заедно с бившия национал Евгени Иванов – Пушката, който пък е директор на шампионата в Арена Армеец.

Радо Стойчев и Евгени Иванов коментираха факта, че в Германия не отделят голямо внимание в медиите на загубата от България в сряда вечер.

„В България, ако бяхме загубили, критиките щяха да са унищожителни. От това трябва да се поучим. Самият факт, че България е в Топ 4 в каквото и да е, е за уважение. Този резултат до сега е повече от добър. Нихилизмът в нашето общество е повече от необходимото“, заяви Радостин Стойчев, който неизменно е в Арена Армеец за мачовете от Евроволей 2015.

„Тези, които са по-лабилни психически се подават по-лесно на фактора - обществено мнение. Резултатът ни обаче е много висок. Смятам, че в такъв момент му прави чест на Ники Пенчев, че е успял да даде всичко от себе си и да помогне на отбора. Всички трябва да сме благодарни за представянето на терена и да сме съпричастни“, заяви още Стойчев.

„Това Европейско първенство, еуфорията трябва да послужи именно за това – сега е моментът да се създават школи, да се мисли за бъдещето.

Трябва да има някаква стратегия в тази насока. Когато не играеше българският отбор, залата беше празна. Не уважавам хората, които не гласуват, а после критикуват. Виждайки тази липса, създадохме заедно с Матей Казийски през лятото една школа по волейбол, за да има продължение на тези играчи, които сега гледаме и се радваме. Няма структури, разбирате ли? Как да се привлечат децата“, коментира още Стойчев и добави:

„Трябва да вземем пример точно от Полша. Успяха да превърнат волейбола в национален спорт. Те организираха четири федерални центъра за детски спорт. Години след това има резултат. Сега да се фокусираме върху мача с Франция и победата.“

„Мисля, че всеки един човек има нужда да се почувства горд, да демонстрира националната си идентичност чрез спорта. Или възхваляваме нещо до краен предел, или го отричаме“, сподели Евгени Иванов – Пушката.

Той също се съгласи, че трябва да се мисли за следващите поколения: „Защото като се освободят местата на тези състезатели, може да се получи вакум. А това в съвременния волейбол е пагубно.“

„Занимавам се доста деца между 3 и 7 клас. Много деца има, които харесват този спорт и се опитват да го практикуват, но много са училищата, където няма условия да се практукува този спорт. Колкото до залата и дали е можело да се напълни с повече деца на останалите мачове, на тази възраст децата не се впечатляват от чужденците. Те се впечатляват от нашите батковци. Решихме, че няма смисъл да създаваме изкуствено шумотевица в залата“, добави още Евгени Иванов.