Капитанът на женския национален отбор по волейбол Елица Василева сподели вижданията си за ранното отпадане на Европейското първенство в Белгия и Холандия. Нашите момичета отпаднаха още в групите след три загуби от Русия, Беларус и Хърватия. 

След този форум селекционерът Драган Нешич няма да остане на поста си, а според Василева постоянната смяна на треньорите не е нужна. Тя смята, че щабът е подготвил момичетата много добре, но проблемът е психологически. 

"Тази година гледахме дори да не тръгваме с големи очаквания, за да не се повтарят нещата отпреди. Ако знаехме къде е проблемът, може би нямаше да допускаме да се случва и преди, и сега всичко това." 

"За мен отборът носи отговорност за случилото се. На първо място аз, като капитан. Не се представих на нивото, на което можех. Искам да отбележа, че физически и тактически бяхме много добре подготвени. С изключение на няколко състезателки, които не се чувстваха в топформа в няколко мача. През цялата подготовка бяхме в най-добра форма." 

"Но явно това в нашия отбор е нещо, което не е фактор и трябва да преодолеем нещо друго. Трябва да се целим в следващото Европейско и да прескочим групата. За нас цел би трябвало да е дори да преследваме медали, това го казват и много хора из Европа, но нека да се концентрираме първо върху излизането занапред." 

"Много е трудно да се назове само една причина, още повече само няколко часа след приключването на форума. За мен това е навик, колкото и жалко да звучи. Случва ни се за трети пореден път. Опитваме да правим анализи, но всичко явно е в психологията." 

"Не търсете под вола теле, бойкот няма. Кой би могъл да го прави? За нас националният отбор е на първо място. Да, клубовете са ни важни, защото там е хлябът ни. Но националният е съвсем друго и няма как да го бойкотираме." 

"А треньорът, дали се сменят и кой идва, това не е фактор. Щабът ни подготви на много добро ниво и физически, и психологически, ние бяхме подготвени добре за мачовете. Много се спекулира с всичко, а проблемът не е в бойкот и такива неща." 

"Аз не мисля, че Драган Нешич трябва да бъде пожертван и да се правят радикални промени. Нямаме достатъчно самочувствие, за да излезем от групите три пъти поред. Тази година имахме спокойствието, атмосферата, всичко. Но постоянната смяна на треньорите няма да повлияе добре генерално", сподели Василева на летището.