Макар и много трудно, България постигна втората си победа на Евроволей 2015, след като победи Чехия с 3:2 гейма (19:25, 25:20, 16:25, 25:19, 15:9) пред почти пълната „Арена Армеец“, която отново подкрепяше мощно „лъвовете“.

Пламен Константинов заяви след великолепния успех с 3:0 над Германия, че не смее да се зарадва на победата, тъй като е наясно с българския манталитет. И специалистът като че ли бе напълно прав, след като неговите момчета не успяха да повторят представянето си срещу Бундестима и изиграха мач на приливи и отливи срещу чехите. Българските волейболисти обаче демонстрираха страхотен характер и въпреки всичко, успяха да стигнат до драматичния успех в 5 гейма, след като губеха с 1:2.

Капитанът Владо Николов получи почивка, а на негово място започна Николай Учиков. Героят обаче бе Мирослав Градинаров, който влезе в хода на мача и имаше голяма роля за обрата. Първите си минути на Евроволей записаха и Андрей Жеков и Станислав Петков.

Първият гейм започна точка за точка, но силна серия от 6 точки даде аванс от 13:8 за Чехия. Той вече бе 16:9 при второто техническо прекъсване, а до края нашите не успяха да намалят пасива си и загубиха първи гейм на Евроволей след 19:25.

И втората част започна лошо за "лъвовете", които губеха със 7:12 преди да успеят да намалят до 14:16 на техническата пауза. Три поредни точки обаче ни дадоха аванс от 17:16 и до края на гейма по-добрата игра за България бе достатъчна за 25:20 и изравняване в резултата.

Вместо да надградим представянето си обаче, третият гейм започна с 4 поредни точки за чехите. Пламен Константинов пусна за първи път в игра Андрей Жеков, но и това не помогна особено. 8:3 и 16:7 на техническите прекъсвания водеха към успех за Чехия в гейма, а до неговия край Константинов пусна в игра някои от резервните си играчи. В крайна сметка 25:16 за съперника значеше, че България се нуждае от пет гейма, за да стигне до победата.

Четвъртата част не се различи от предишните и също започна трудно, с резултат, движещ се точка за точка. Няколко добри атаки на Ники Пенчев, след което и неговият коварен флот сервис направиха аванс от 16:11, който бе постепенно увеличаван и така след 25:19 се стигна до тайбрек.

В него на паркета имаше един отбор. Българските момчета демонстрираха огромно желание, а то бе гарнирано и с превъзходна игра, която не даде на чехите да си помислят, че могат да се доберат до успеха. Така след 15:9 България узакони втората си победа на Евроволей 2015.

Най-резултатен за успеха бе Тодор Алексиев с 13 точки, 12 отбеляза Миро Градинаров, а Ники Учиков се отчете с 10. Иначе най-резултатен в мача бе Михал Фингер с 18 точки, а съотборникът му Адам Бартош реализира 17.

„Лъвовете“ обаче взеха само 2 точки заради успеха в 5 гейма и така имат 5 точки в актива си. Толкова има и Холандия след изненадващия успех с 3:2 над Германия. Двата отбора ще се изправят в неделя от 20.45 часа в директен спор за първото място в групата. В 17.45 часа пък Чехия и Германия ще си оспорват третата позиция, която ще донесе продължаване на осминафинал на един от двата отбора.

Съставите на двата отбора:

България: Георги Братоев, Николай Учиков, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Теодор Салпаров (Мирослав Градинаров, Владислав Иванов, Андрей Жеков, Станислав Петков)

Чехия: Якуб Весели, Радек Мах, Михал Фингер, Адам Бартош, Якуб Янух, Петър Михалек и либеро Мартин Кристоф (Иржи Крал, Даниел Пфефер)

А ето и подробно как се разви двубоя в "Арена Армеец":

Пламен Константинов реши да даде почивка на игралия страхотно срещу Германия Владо Николов и така мачът на позицията диагонал започна Николай Уников. Други промени в титулярния състав няма, а Ники Николов остава резерва след контузията, която получи преди мача с Германия.

"Арена Армеец" е почти пълна, а зрителите отново демонстрираха класа, ръкопляскайки химна на съперника.

Първи гейм - 19:25

България поведе за първи път при 3:2, а началото на мача бе точка за точка. Първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за българските волейболисти, но силна серия от 6 точки даде солиден аванс от 13:8 за Чехия и накара Пламен Константинов да вземе две прекъсвания в това време. Сервис в аут на Янух спря тази негативна серия, но пък и Ники Пенчев прати топката в мрежата, а лошо отиграване при посрещане на Пенчев и контра за съперника направи разликата още по-внушителна. Така втората техническа пауза дойде при 16:9 в полза на Чехия.  Грешките обаче продължиха и това накара Пламен Константинов да замени Ники Пенчев с Мирослав Градинаров.

Технична точка на разпределителя Георги Братоев, последвала от коварен флот сервис от неговата страна намалиха пасива ни до 16:21. Подемът в играта на България бе видим, но разликата бе прекалено голяма и в крайна сметка Чехия стигна до успеха в гейма след 25:19.

Втори гейм - 25:20

След ново начало с разменени точки до 4:4, Чехия дръпна с три точки аванс, след като Виктор Йосифов бе хванат на два пъти на блокада. Така първата техническа пауза идва при 8:5 за съперника. Посрещането на България обаче продължи да бъде много колебливо, а съперникът се възползва великолепно от това и поведе с 12:7. Сервисът на Теодор Тодоров затрудни чехите и "лъвовете" намалиха до 10:12, а продължително разиграване, завършено успешно от Тодор Алексиев намали до 13:14. Техническата пауза дойде при 2 точки в аванс за Чехия - 16:14. Две български точки обаче доведоха до изравняване, а игра по блокадата на Николай Учиков значеше 17:16 в полза на България и прекъсване за чешкия треньор Зденек Смейкал. 

Това обаче не можеше да повлияе на българската игра, която бе значително подобрена. Добра защита и успешна атака на Тодор Алексиев направиха аванса ни 2 точки при 19:17. Ники Пенчев се реабилитира за грешките си до този момент с майсторска защита, след която падна и 21-ата българска точка срещу 18 в сметката на съперника.

Теодор Тодоров също показа, че може да посреща трудно топки и преднината за нашите момчета стана 4 точки. Силен сервис на Учиков ни позволи да атакуваме, а Тодор Алексиев превърна възможността в 24-а точка. Вторият геймбол бе реализиран след невероятно разиграване, при което Теодор Салпаров падна зад рекламните пана, след което се върна в полето, за да посрещне топката. В крайна сметка 25:20 значеше изравняване на геймовете.

Трети гейм - 16:25

Ас на Янух, топка в аут на Тодор Алексиев и невнимание в защита значеха ранен аванс от 4:0 за Чехия в третия гейм. Това накара Пламен Константинов да пусне в игра за първи път на Евроволей титулярният си разпределител Андрей Жеков. Лоша негова комбинация с Алексиев даде пета точка за Чехия, а Янух сам спря серията си на сервис с удар в мрежата. Първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за съперника ни.

След него Чехия продължи да играе по-добрият волейбол на „Арена Армеец“ и доведе преднината си до цели 9 точки – 16:7. Както в първия гейм, разликата бе твърде голяма, за да се мисли реалистично за нейното стопяване. Пламен Константинов пусна в игра някои от резервните си волейболисти, за да даде отдих на титулярите си, а геймът завърши с категоричното 25:16 в полза на Чехия.

Четвърти гейм - 25:19

Вальо Братоев се завърна в игра за началото на четвъртата част, а две топки в аут на чехите ни спасиха в началото, за да може отборът да остане в резултата до 3:3. Успешно оспорване на съдийско решение ни даде аванс за 4:3, което пък разгневи треньора на чехите, който получи жълт картон. Фингер с ас изведе Чехия напред за 5:4, серията бе продължена с още една точка преди ново успешно оспорване чрез видео повторение да донесе точка за България и 5:6.  Така първата техническа пауза дойде при 8:6 в полза на чехите.

Българската блокада най-сетне заработи и след две поредни точки чрез този елемент и топка в аут на чехите вече водехме с 10:9. Мощна забивка на играещия като диагонал Миро Градинаров и нова грешка на Чехия направиха 12:9 за "лъвовете", а в този момент емоцията и хъса в българския отбор сякаш се завърнаха. Това увеличи и чешките грешки, а след две успешни атаки на Ники Пенчев поведохме с 16:11. Пенчев продължи да тероризира чехите, този път чрез флот сервис и стигна до 7 точки преднина за 19:12. Блокада на Виктор Йосифов направи резултата 21:14. Чехия успя да намали малко пасива си, но отлично спасяване на Братоев и атака по блока на Градинаров донесоха 25-ата точка за България в този четвърти гейм, което значеше, че тайбрек ще определи победителя в двубоя.

Пети гейм – 15:9

Тайбрекът започна добре за "лъвовете", след като контра атака на Градинаров даде аванс от 2:0. Продължително разиграване бе на път да изравни нещата за 2:2, но чешката топката бе в аут и Жоро Братоев застана на сервис при 3:1. Ники Пенчев с блок-аут направи 5:2, а блокада на Виктор Йосифов значеше 7:3 в полза на България, а топка в аут на чехите ни даде комфортния аванс от 5 точки – 8:3. Българският щаб отново показа, че знае кога да оспорва съдийски решения. Видео повторенията показаха чешка топка в аут, което доведе до 10:4. Българите просто нямаха спирка в тези минути. Успешна блокада направи резултата 12:5, а от третия мачбол двубоят завърши с 15:9 след топка в аут на Михалек.