България е на полуфинал на Европейското първенство по волейбол! Германия поиска да играе отново с българските "лъвове" и си го получи, а резултатът бе същият - 3:0 гейма (25:19, 25:23, 25:23) за една феноменална България, която за втори път надигра тотално фаворита Германия и показа, че е сред най-големите волейболни сили в света.

Българските момчета дадоха всичко от себе си, а с подкрепата на феноменалната публика в "Арена Армеец" не дадоха на немците никакъв шанс и заслужено намериха място на полуфинал, където ще се изправят срещу тима на Франция!

В началните минути на двубоя преобладаваше добрата защита, а успешните атаки и за двата отбора бяха рядкост. След няколко размени на водачеството България поведе с 8:6 на първо техническо прекъсване, авансът стигна в последствие до 10:6, но с няколко поредни точки Германия изравни. Все пак "лъвовете" си върнаха аванса при 16:14, а до края на гейма великолепната им игра на блокада осигури успеха с 25:19.

Вторият гейм определено бе по-драматичен като до заключителните моменти в него двата отбора се движеха заедно. Водачеството се сменяше, но по-често бе на страната на България като техническите паузи дойдоха при 8:7 и 15:16.

Асове на Виктор Йосифов и Владо Николов бе това, което даде комфортен аванс от 20:17, който немците все пак успяха да намалят за 23:22. След нова страхотна блокада България реализира втория си геймбол и след 25:23 вече водеше с 2:0 гейма.

Третият гейм бе изключително равностоен като Германия първа стигна до по-сериозен аванс за 11:6. Със задружни усилия обаче българските волейболисти успяха да наваксат пасива и дори да поведат с 16:15 на второ техническо прекъсване. След още няколко изравнявания, България поведе с 2 точки за 23:21, а още първия мачбол бе реализиран - 25:23 и мечтата стана реалност - полуфинал на Евроволей 2015!

Ето как се разви двубоя:

Както бе най-вероятно, либерото ни Теодор Салпаров ще може да вземе участие в мача, но той ще влиза в игра като посрещач, когато има нужда от това, а титулярно либеро ще бъде Владислав Иванов. Като второ либеро в тимовия лист е записан Андрей Жеков, който по всяка вероятност няма да се появи в игра.

Ето кои започват за България: Георги Братоев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Владислав Иванов.

 

Така започна голямата волейболна вечер за България! Успех, момчета!

Posted by Gong.bg on Wednesday, 14 October 2015

Първи гейм - 25:19

Началните минути на мача са посветени на добрата игра в защита и на двата отбора, а в същото време успешните атаки не са много.

България поведе първа, а до 6:5 за „лъвовете“ водачеството се смени на няколко пъти. Флот сервисът на Ники Пенчев обаче затрудни немците и България поведе със 7:5, а първито техническо прекъсване дойде при 8:6.

Успешна блокада донесе девета точка за България, а добра защита и успешна атака на Тодор Алексиев за 10:6 накара „любимеца“ на цяла България Витал Хейнен да поиска прекъсване. И то не помогна да спре серията на нашите момчета, които след съобразителна игра на мрежата реализираха 11-а точка. Сервис в аут на Йосифов и две неуспешни атаки обаче намалиха аванса ни на 2 точки – 11:9, а нови две грешки на Теодор Тодоров и Владо Николов доведоха до изравняване. Тодор Алексиев остави минимален аванс за „лъвовете“, които успяха да се справят и с началния удар на Георг Грозер, а блокада на Йосифов доведе нещата до 16:14 при второ техническо прекъсване.

Самоотвержена игра в защита се отплати, след като върнатата в полето на Германия топка бе отиграна в аут и България поведе с 19:16. След прекъсването, поискано от Хейнен обаче последва още една топка в аут на немците и 20:16. Българската блокада отново проработи отлично, за да стигнем до 22:17. При 23:18 в игра влязоха Миро Градинаров и Станислав Петков на местата на Тодор Алексиев и Ники Пенчев, а целта бе да използваме мощния сервис на Градинаров. За съжаление той излезе в аут, но Градинаров остана на полето за началния удар на Грозер. Той пък бе посрещнат от Влади Иванов, а съименникът му Николов завърши трудната топка с блок-аут за 24:19. Поредна блокада пък завърши гейма за 25:19.

Втори гейм - 25:23

И вторият гейм започна точка за точка, а след блокада на Тодор Алексиев домакините първи поведоха с 2 точки за 7:5. Германия набързо изравни, след като сервисът на Кампа попадна в полето за 7:7. Владо Николов с ас даде нов български аванс за 10:8, но успешна блокада на Бьоме значеше 11:11, след което Бундестимът успя и да поведе с 12:11. Лидерството обаче се смени още веднъж преди второто техническо прекъсване да дойде при 16:15 за съперника.

След точка за България на сервис застана Виктор Йосифов, който с мощен ас отново даде аванса за „лъвовете“, който бе подплатен от още една точка за 18:16. Владо Николов също показа мощта на началния си удар и след нов ас вече водехме с 20:17. Тодор Алексиев от трудна ситуация игра по блокадата на немците и донесе 21-ата точка срещу 18 за съперника.

Алексиев подцени сервиса на Вестфал и не успя да подаде топката с горен пас, с което Германия намали пасива си на една точка – 23:22, а Пламен Константинов поиска прекъсване. Геймболът бе за България при 24:22, но Ники Пенчев прати топката в мрежата, но имахме още един, а при него блокадата донесе точката, а с това и гейма за България!

Трети гейм - 25:23

Георги Братоев с щастлив ас след намеса на мрежата направи 6:5, но мрежа на Владо Николов и докосване до мрежата на Ники Пенчев дадоха преднина на Бундестима при първо техническо прекъсване – 8:6.

Немската серия продължи до 10:6, заради което Константинов бе принуден да вземе таймаут. След него обаче Тодор Алексиев отново не успя да посрещне една топка и преднината за Германия стана 5 точки. Ники Пенчев спря серията с успешна атака, а още една точка след това намали пасива до 8:11.

Блокада на Теодор Тодоров направи резултата 10:12, а Владо Николов с ас и още един силен сервис, след който немската атака бе в аут, възстанови равенството - 13:13. При 15:14 „лъвовете“ отново бяха напред в резултата, а сервис в мрежата на Шьопс доведе до второ техническо прекъсване при 16:15 в полза на българските волейболисти.

Немска атака в аут направи 17:15, но ас на Шварц значеше ново равенство – 17:17. България отново имаше 2 точки в аванс след успешна атака на Тодор Алексиев за 19:17, а блок на Виктор Йосифов направи нещата още по-хубави – 20:17. Леко разконцентриране в българския тим обаче доведе до бързо изравняване – 20:20. Лошо подаване към Алексиев пък изведе Германия напред за 21:20, а Пламен Константинов ползва втория си таймаут.

Последва край на немската серия, а две поредни топки в аут на съперника значеха 23:21 за България, а в крайна сметка при първия мачбол нашите момчета успяха и след 25:23 са в топ 4 на Евроволей!

Съставите на двата отбора:

България: Георги Братоев, Владимир Николов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев и либеро Владислав Иванов (Мирослав Градинаров, Станислав Петков)

Германия: Кристиан Фром, Денис Калиберда, Маркус Бьоме, Георг Грозер, Йохен Шьопс, Лукас Кампа, Тим Бросход и либеро Маркус Щойервалд (Дирк Вестфал, Ян Цимерман)