Григор Димитров и чехът Якуб Меншик играят при резултат 0:1 сета (3:6, 1:0) в среща от осминафиналите на Мастърс турнира в Шанхай на Шоу Корт 3.

Григор започна с трисетова победа над Зизу Бергс от Белгия в рамките на три дни заради дъжда, който обърка плановете на организаторите. Впоследствие първата ни ракета елиминира шампиона от Монреал Алексей Попирин.

От своя страна 19-годишният Меншик се справи последователно с Педро Мартинес, миналогодишния финалист Андрей Рубльов и Александър Шевченко, като и в трите си мача трябваше да играе три сета.

Димитров има един-единствен официален мач срещу 65-ия в света Меншик и той бе загубен – на Мастърса в Мадрид по-рано тази година, когато българинът отстъпи с 2:6, 7:6 (4), 3:6. Победителят от двубоя им в Шанхай ще играе в следващата фаза с Роман Сафиулин или четирикратния шампион Новак Джокович.


LIVE 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - ЯКУБ МЕНШИК  0:1 сета (3:6, 1:0)

Мастърс 1000, Шанхай, 1/8-финал


ПЪРВИ СЕТ 3:6, 31 минути:

0:1 - Българинът загуби първата точка, но след това направи отличен лоб и къса топка за 15 равни. Меншик дръпна с 40:15 след два хубави сервиса, но последва двойна грешка на чеха за 40:30, а после Григор стигна до дюс след предизвикана грешка на съперника. Стигна се до още едно равенство, но чехът затвори първия гейм с ас.

0:2 - ПРОБИВ ЗА МЕНШИК! Лош първи сервис-гейм на Димитров, който сбърка непредизвикано от форхенд и изостана с 15:30, а после с прекрасен прав удар Меншик стигна до двоен шанс за пробив. Невърнат втори сервис от ракетата на чеха и Григор спаси първия брейк-бол, но след това прати бекхенд в мрежата и пробивът стана факт.

0:3 - Меншик затвърди ранния пробив и продължи с летящия си старт, благодарение на началните си удари, взимайки подаването си на 15 точки.

1:3 - Макар да загуби първата точка и да беше колеблив на форхенд, първият сервис на Григор проработи и той успя да обърне, за да вземе първи гейм на сметката си.

1:4 - Младият чех продължи с мощните си сервиси и не даваше почти никакъв шанс на българина да влиза в разигравания. Така набързо взе гейма си на 15 точки.

2:4 - Първи ас и форхенд-уинър от Григор набързо му донесоха добър аванс и спечелване на втори гейм в мача. Той показа леко подобрение в играта си, но продължаваше да изостава с пробив.

2:5 - При 15 равни Меншик за пореден път от началото на двубоя демонстрира силата на своите сервиси, за да дръпне с 40:15. Българинът, обаче, спечели следващото разиграване и намали пасива си, но чехът пак пласира неотразен начален удар и се доближи на гейм от успеха в първия сет.

3:5 - Без особени затруднения Димитров взе подаването си на 15 точки и си запази шанса си да направи късен рибрейк.

3:6 - ГЕЙМ И СЕТ ЗА МЕНШИК! Григор успя да се задържи в гейма до 30:30 с два качествени бекхенд-ретура, но напористият чех направи отличен форхенд-уинър и стигна до сетбол. Грешка от бекхенд на българина обаче сложи край на гейма и на сета - 3:6 за 31 минути.


LIVE | ВТОРИ СЕТ:

1:0