Френският талант Жил Симон ще има трудна задача на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис – да преодолее фаворита за спечелване на турнира Рафаел Надал. Испанско-френският сблъсък със сигурност ще предложи много емоции, особено за Симон. Надал е най-силно представящият се тенисист в Мелбърн до този момент, което го прави и най-нежелания съперник.

24-годишният Симон се класира за четвъртфинал, след като опонентът му на осминафинала Гаел Монфис се отказа при 2-1 сета заради контузия. Ето и по-интересното от интервюто на Симон след мача:

„Никой не иска да печели по този начин. Странно е, а тъй като се случи и на моя приятел Гаел, е още по-тежко,” обясни Жил. „Но сега трябва да се концентрирам само върху четвъртфинала.”

- Дори преди контузията, мачът между вас двамата беше доста странен. Нямаше много мощ, повече слайсове, движение. Дали причината бе, че се познавате твърде добре?

Да, мисля, че точно това бе причината. Аз знам какво той не обича да прави, същото важи и за него. Затова може да сме изглеждали малко странно отстрани при някои точки. Но аз знаех, че няма да успея да победа, ако играя по обичайния си начин, защото той много обича да тича наляво-надясно. Затова исках да забавя малко темпото, да се опитвам да атакувам в тези ситуации, за да използвам промяната в скоростта.

- Вече мислиш ли за някакви специални тактики наум за мача срещу Надал?

Да. Мисля да тичам без да спра пет часа. Нямам избор (смее се). Трябва да играя перфектно, за да победя. Ако не си перфектен, губиш. Но е по-лесно да се концентрираш срещу подобен съперник, защото знаеш, че всяка точка е важна.

- Игра срещу Надал и миналата година, като го победи тогава, доколко различна ще е тази ваша среща? Ти самият си се променил като играч…

Да, подходът ми ще е различен, защото вече веднъж съм го побеждавал, така че сега ще ми е по-лесно. Когато стъпиш на корта, винаги искаш да победиш. Но миналата година в мача срещу него, само исках да се наслаждавам на тениса, да играя красиво, не мислех за победата. Сега е различно, защото единственото, което искам, е да победя.