Тенис експертите на Евроспорт Михаел Щих и Грег Руседски направиха коментар на финалния сблъсък при мъжете на Australian Open. Според двамата специалисти Роджър Федерер е загубил двубоя с Рафаел Надал заради сгрешена тактика.

Федерер претърпя пето поредно поражение от Надал, като испанецът триумфира с 7-5 3-6 7-6 3-6 6-2 на „Род Лейвър Арина”.

Според Щих, достигал до номер две в световната ранглиста, Федерер трябва бързо да смени тактиката си, ако иска да промени актива си срещу Надал. „Мисля, че е въпрос на промяна в темпото. Роджър винаги играе в темпо, което се харесва на Рафа. Сервисът му не бе много добър днес, затова не взе много лесни точки. Роджър не подходи правилно тактически, както и в последните си, може би 10 мача,” обясни Стич. „Той трябва да гледа мачовете си на видео, и да си обясни защо губи, тъй като това може да промени нещата. Срещу Рафа трябва непрекъснато да го затрудняваш, да го караш да тима напред, после настрани, и затова не разбирам как Роджър продължава да прави мачовете удобни за Надал.”

„Надал показа воля, психическа устойчивост и твърд характер. Рафа имаше толкова много решителност и сила, че наистина заслужаваше да спечели днес,” добави Щих.

Бившата първа ракета на Великобритания Грег Руседски също смята, че Федерер трябва да миксира повече в играта си, за да бие Надал, и посочи най-вече сервиса и волето. „Беше невероятно,” каза Руседски. „В началото изглеждаше, сякаш Федерер ще поеме контрола. Но той в нито един момент не успя да надделее тактически.”

„Искаше ми се той да е по-смел и да се опитва да извади Надал от релси. Федерер трябваше по-рано да заложи на сервис и воле, защото Надал стоеше много изтеглен назад. Ако беше миксирал повече, ако беше сервирал и пращал повече волета добре, на Надал щеше да му се наложи да опита нещо различно. Не мисля, че Федерер сервираше достатъчно добре. Искаше ми се да има повече разнообразие в тактиката му, но Федерер не изглеждаше достатъчно уверен, за да играе по този начин срещу Надал,” завърши коментара си Грег Руседски.