Френският тенисист Лука Пуи бе смятан за един от най-големите таланти. Той дори достигна до топ 10 на световния тенис, като 10-ата позиция в ранглистата е неговото най-добро постижение към момента. И въпреки страхотното начало на кариерата си, в последствие сериозни проблеми застигнаха французина. Не само контузиите попречиха на Пуи да разкрие пълния си потенциал и да постигне още по-големи успехи на корта, но също така, 30-годишният състезател откровено признава за проблеми с алкохола и сериозна депресия.

Лука дори си взе почивка от тениса през 2022, но през миналата година се завърна отново и към днешна дата дори е в топ 100.

96-ото място, което заема тенисистът му дава още по-голяма мотивация и желание  да се бори и да не слага край на своята кариера, като сега Пуи съвсем откровено говори за едни от най-тежките моменти в живота си.

„Имах сериозни проблеми. Проблеми, които буквално могат да съсипят човек. Алкохолът и депресията просто бяха мои спътници и не знаех какво въобще ще се случва за напред. Аз просто спях по един час всяка нощ, а през останалото време исках да пия, а подобно поведение е опустошително. Бях толкова зле и нямах желание за абсолютно нищо, смятам, че малко хора биха си признали подобни неща в днешния спорт, но е много важно да се говори за проблемите с психичното здраве. Мисля, че и контузиите имат решаваща роля, за да изпадна в депресия, защото аз исках да играя и да постигна много повече, но нищо не се получи по начина,  който желаех“, споделя откровено той.

„Много тенисисти изобщо не казват истината и не говорят откровено за проблемите си, което според мен, не е добре, защото ние преди всичко сме човешки същества. Когато попиташ някой тенисист, как си, той просто отговаря, добре съм, или повечето споделят в интервюта, че се чувстват страхотно, а това невинаги е вярно. Всички имаме лоши дни и е съвсем нормално понякога да се чувстваме тъжни, разочаровани и огорчени. Трябва да се говори повече за психичното здраве, защото по-голямата част от хората изобщо не се поставят на мястото на другия и веднага започват да съдят и да критикуват.“

„След всичко, което преживях, на първо място съм изключително благодарен, че отново играя и се наслаждавам на тениса, а завръщането ми в топ 100 наистина е нещо значимо, с оглед на тежките моменти в живота ми. Радвам се, че всичко вече е зад гърба ми и желая просто да дам най-доброто, на което съм способен и да завърша кариерата си по един достоен начин“, каза Пуи, който по-рано през сезона успя да достигне до третия кръг на Уимбълдън.