Новак Джокович е тенисистът, който спечели титлите на последните два турнира от Големия шлем - Уимбълдън и US Open. Факт, който едва ли звучи толкова изненадващо на тези от вас, които са по-далеч от тениса, но който изглежда невероятен за тези, които знаят какво бе началото на годината за сърбина.

Той се завърна в игра след близо 6-месечна пауза, а след отпадането му в четвърти кръг на Аустрелиън Оупън реши да претърпи операция на десния лакът, тъй като явно консервативното лечение не помагаше.

И след това трудностите продължаваха като Джокович бе загубил пет от първите си осем двубоя след завръщането. В Рим все пак игра полуфинал, но бе далеч от тенисиста, който прекара 223 седмици като №1 в света.

Италианецът Марко Чекинато хвърли бомбата като го победи на четвъртфиналите на Ролан Гарос, а в този момент Джокович реши, че има нужда от пауза. Пауза, която се превърна в ключа към възраждането му.

Ноле и неговата съпруга Йелена отидоха на петдневна планинска ваканция, включваща изкачването на най-високия връх на планината Сант Виктоар във Франция.

"Седнахме и погледнахме света от тази перспектива, сякаш поехме от новото вдъхновение, новата мотивация", спомня си Ноле. "Мислех си за тениса, мислех си за емоцията, която тенисът провокира в мен. Всичко бе позитивно. Усетих, че имам нов въздух за този сезон. Останалото е история по отношение на резултатите, по отношение на това как се чувствам. Сякаш усетих, че имам цяла нова вълна от енергия, която ме водеше напред от този момент."

Новак Джокович

източник: instagram.com/djokernole

Е, както самият той каза, останалото е история по отношение на резултатите - финал в Куинс, титла на Уимбълдън, след което и титла от Мастърса в Синсинати, с която Джокович се превърна в първия тенисист със "Златен Мастърс" (всички титли от Мастърс турнирите б.р.). А след това - и третата му US Open титла.

"Честно казано, очаквах да се върна на най-високо ниво бързо. Но ми отне 3-4 месеца, научих много за себе си, научих да бъда търпелив, което не ми беше силна част. Но животът ми показа, че хубавите неща изискват време. Последните два месеца бяха невероятни. Мисля, че съм на съвсем ново ниво. Така подхождам и така мисля."

"Аз съм само един от стотиците от хиляди играчи, които се борят за място в Големия шлем, да докоснат трофея. Важно е да гледам на нещата от по-голяма перспектива, за да оценяваш всичко, което правиш. Опитвам да остана здраво стъпил на земята. Обичам този спорт."

А тази по-голяма перспектива се вижда най-добре в планините. "Просто се изолирахме и погледнахме на нещата от различна гледна точка", разказва още Джокович за преходите в планината. "Оттогава тенисът е напълно различен за мен. По отношение на резултатите играх финал в Куинс, спечелих Уимбълдън, Синсинати и US Open. Явно че скоро ще правим още планински преходи."

25 снимки