Една от големите изненади на Уимбълдън до момента е факт. Един от големите фаворити за трофея Рафаел Надал отпадна на осминафиналите в Лондон след епична битка с ветерана от Люксембург Жил Мюлер. 

Григор се срина пред класата на Федерер

Двамата сътвориха невероятен сблъсък, като се задържаха на корта близо пет часа. В крайна сметка победата беше за 34-годишния представител на Великото Херцогство, който надделя с 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13, а само последният сет се проточи 135 минути. 

Ох! Надал се самоконтузи

Надал успя да навакса изоставане от 0:2 сета, в края спаси и четири мачбола, но при петия такъв вече беше безпомощен и след 291 минути на корта преклони глава пред опонента си. Петият сет беше най-дългият, който испанецът е играл в цялата си кариера, но така и не успя да го спечели. 

Финалистът от 2016 г. оцеля в епичен трилър на Уимбълдън

Жил Мюлер пък за втори път в кариерата си играе на четвъртфинал на турнир от Големия шлем, като за последно стори това преди цели девет години. Ветеранът, който прави страхотен сезон на трева, ще спори за място на първия си полуфинал на Уимбълдън срещу седмия поставен в схемата Марин Чилич. 

Хачанов затрудни Надал само един сет

Хърватинът се намира в страхотна форма, като в двубоя си от осминафиналите разби Роберто Баутиста-Агут, давайки му само шест гейма общо. Всички очакваха с нетърпение той да се изправи срещу Рафа Надал, но в крайна сметка ни очаква не по-малко интересна битка с тенисиста от Люксембург. 

Анди Мъри не се затрудни особено срещу французин

Мачът на Корт 1 започна по неочакван начин. След като Мюлер спаси точка за пробив в петия гейм, получи две такива възможности в следващия и оползотвори втората, за да поведе с брейк. Той се оказа решаващ за победата в първия сет и ветеранът я взе след 6:3. 

Надал потегли експресно към третия кръг на Уимбълдън

Във втората част нещата се развиха по огледален начин, макар и малко по-късно в геймовете. Мюлер спаси две възможности за пробив на свое подаване в осмия гейм и след това реализира още първата такава, открила се пред него, на сервиса на Надал, за да дръпне с 5:4. И след като удържа подаването си, затвори частта при 6:4 и поведе с 2:0! 

Сметки: Григор почти сигурно в топ 10 през следващата седмица

Така Надал, който не беше губил сет на турнир от Големия шлем от финала на Аустрелиън Оупън насам, беше на прага на сензационно отпадане. Но точно в такива моменти той се взима в ръце и показва класата, която го направи един от най-великите играчи в историята на този спорт. 

Надал прегази първото си препятствие на Уимбълдън

В третия сет испанецът не спираше да притиска съперника и в крайна сметка го проби още за 3:1. После комфортно удържа преднината си и след 6:3 в своя полза намали на 1:2 сета. По подобен начин се развиха нещата и в четвъртата част. В нея Мюлер се спаси на два пъти в третия гейм, но в петия не успя и капитулира. 

Матадора дръпна с пробив, който удържа като аванс до края на сета и след 6:4 в своя полза доведе нещата до пети сет. А той беше наистина епичен. В него пробиви нямаше до самия край. Въпреки това тенисистът от Люксембург имаше два мачбола при 5:4 в своя полза на сервис на Надал. 

Ветеран намери място на четвъртфинал на Уимбълдън

Испанецът обаче показа невероятен характер и ги спаси. След това бившият номер едно на свой ред изпусна пет възможности за пробив, които ако беше реализирал, сигурно щеше да спечели и мача. Той пропиля една такава при 6:6 гейма, но най-много може да съжалява за четирите поредни пропуска в 19-ия гейм. 

Тях Мюлер отрази с хубав сервис и бързи разигравания. Още в следващия гейм ветеранът пропиля още два мачбола и изглеждаше така, че този мач просто няма да завърши в понеделник вечер и ще бъде отложен за вторник. Но в края Надал все пак се пропука. В 28-ия гейм той даде нови два мачбола на Мюлер, тенисистът от Люксембург реализира още първия от тях и спечели невероятната битка, продължила 291 минути. Така си осигури място на четвъртфинала, докато испанецът си тръгва от Лондон с високо вдигната глава.