Първата ракета на България Григор Димитров загуби с 0-3 сета (4-6, 2-6, 4-6) от Роджър Федерер на 1/8-финал на Уимбълдън.

Мачът между двамата продължи час и 40 минути, а швейцарецът игра почти перфектен тенис за шестата си победа над Гришо.

Победителят ще срещне на четвъртфиналите Милош Раонич (Канада) или Александър Зверев (Германия).

За Федерер това ще бъде 15-ти четвъртфинал на "свещената трева".

Григор Димитров нямаше загубен сет до този момент от началото на Уимбълдън, и въпреки че на моменти имаше страхотни отигравания, изглеждаше твърде далеч от класата на съперника. Българинът направи 7 двойни грешки и 25 непредизвикани, докато за Федерер тези цифри бяха съответно 0 и 11.

Вторият сервис и ретура също изневериха на Гришо, а Федерер се прицели в бекхенда му, за да спечели лесно.

"Не беше толкова лесно, колкото изглеждаше," заяви Федерер след двубоя. "Адреналинът беше невероятен. Трябва късмет, за да спечеля турнира, трябва да се усещам добре. Хубавото е, че съм здрав. Щастлив съм, че съм тук и продължавам."

Развитието на двубоя в Gong.bg

ПЪРВИ СЕТ -  6-4

Григор Димитров започна добре мача с първите три точки в двубоя. След това обаче той направи двойна грешка и позволи на Федерер да изравни до 40-40. Швейцарецът имаше и точка за пробив, но Гришо я спаси и след това си спечели своето подаване.

Федерер сравнително лесно втория гейм, въпреки едно страхотно отиграване на Григор.

Гришо отново започна силно в третия, дръпна с 40-0, само за да позволи пак Федерер да намали до 40-30. Все пак не се стигна до възможност за пробив и Димитров поведе с 2-1.

Федерер сервираше отлично и нямаше проблеми в своите подавания. В петия гейм вече нещата изглеждаха и по-добре за Димитров, който спечели сравнително лесно, за да продължи да държи преднина.

Нещата продължиха гейм за гейм, като и тези на Димитров вече идваха по-лесно.

Изключително оспорван се оказа деветият гейм, в който Федерер отново имаше точка за пробив.

Гришо не позволи това да се случи, а след това искаше и ястребово око, за да вземе гейма. Топката обаче бе в аут, а Федерер получи трета точка за пробив след дълго разиграване.

Тя вече бе печеливша за швейцареца и той проби за 5-4.

Без грижи Федерер затвърди пробива и спечели сета със 6-4.

ВТОРИ СЕТ  -  6-2

Григор Димитров продължи да играе хубав тенис и взе първия си гейм във втория сет на нула.

В петия гейм обаче изведнъж двойните грешки страшно натежаха, Гришо направи шестата си в най-лошия момент и за втори път в мача бе пробит.

Федерер без никакви проблеми затвърди пробива и дръпна с 4-2.

Седмата двойна грешка и 17-та непредизвикана след това на сметката на Григор доведоха до втори пробив за швейцареца, който отново трябваше да сервира за спечелване на сета. Това бе и първият откровено слаб гейм за българина.

Федерер само завърши започнатото и взе втория сет с 6-2, и след час игра се доближи максимално до Топ 8.

ТРЕТИ СЕТ  -   6-4

За пореден път Григор изигра добре първия гейм, а след това продължи стабилните изяви.

Лошо се развиха нещата в петия гейм, когато Федерер стигна до точка за пробив, първо не успя да я спечели, но след това вече проби пак Димитров за 3-2.

Гришо успя за първи път в мача да спечели повече от една точка в сервис гейм на съперника, но това бе максимумът за него и Федерер направи още страхотни отигравания, за да си спечели подаването. 

В осмия гейм Димитров поведе с 40-15 при сервис на Федерер и за първи път стигна до точка за пробив. Той не спечели първата, но получи втора с фантастични удари, и се възползва по най-добрия начин - 4-4 и върнат пробив!

Радостта трая твърде кратко и Федерер набързо върна пробива, за да стигне до свой сервис гейм, с който можеше да затвори мача.

Той го стори, давайки само точка на Григор и крайното 6-4!