Отборът на България запази мястото си във втора Евро-африканска зона на купа Дейвис, след като спечели първите три мача на сблъсъка с Естония и обезсмисли останалите два.

В петък Тихомир Грозданов и Димитър Кузманов стигнаха до успеха в първите две срещи на сингъл, а днес Александър Лазов и отново Тото Грозданов се наложиха с 4-6 6-7(4) 7-6(2) 6-4 6-3 над Владимир Иванов и Мик Ирдоя в 4-часов трилър, изпълнен с куп обрати, пише tenniskafe.com.

Националите ни няма да играят повече мачове през тази година, а следващата среща на отбора на България ще е в началото на февруари 2014 г. Кои ще са противниците ни ще се определи в края на този сезон, когато ще се тегли жребият за следващото издание на купа Дейвис.

Двубоят на двойки започна отлично за българите, които спечелиха първите два гейма, но естонците не само, че върнаха пробива, а при 5-4 достигнаха до сетбол, при който нервите на Александър Лазов не издържаха и той допусна двойна грешка. Във втората част историята се повтори - перфектно начало и преднина от 5-3, но отново допуснахме пробив в решителен момент, този път при сервис на Тихомир Грозданов.

В последвалия тайбрек отново националите ни поведоха с минипробив в първата точка, но до края спечелиха само три от следващите десет разигравания.

И отново - ранен пробив преднина за Грозданов и Лазов, върнат малко по-късно от естонците, за да се стигне до ситуация, в която при 5-4 гостите сервираха за оставане в сета. За съжаление това се превърна в поредната нереализирана възможност за българите, пропиляна след грешка на Сашо Лазов. В последвалия тайбрек националите ни поведоха с 3-0 точки и за щастие този път не допуснаха загуба на преднината си, печелейки тайбрека със 7-2 точки.

В четвъртия сет битката продължи с пълни сили, а ключовият момент бе при 4-4 гейма, когато Тото и Сашо достигнаха до пробив, а след това, за разлика от предишните три сета, не загубиха подаването си в този важен момент, въпреки че естонците отново стигнаха до множество точки за връщането на пробива.

Петият сет, а с това и мача, се реши в прословутия седми гейм, в който даващите всичко от себе си Грозданов и Лазов достигнаха до този така важен пробив, а веднага след това измъкнаха подаването си от 0-30 и поведоха с 5-3. В този момент последва нов пробив и след над четири часа здрава битка Тото и Сашо измъкнаха тази толкова сладка и в същото време ценна победа, донесла крайния успех за България в двубоя с Естония.