Над 45 минути продължи срещата на министъра на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев и неговият заместник Йордан Йовчев с изпълнителния директор на Британската федерация по тенис Роджър Дрейпър.

В кабинета на спортния министър бяха още президентът на БФТенис Стефан Цветков и изпълнителният директор на Български национален тенис център Георги Дончев.

Четиримата обсъждаха възможностите и стратегиите за бъдещо развитие, сътрудничество между България и Великобритания. Стана ясно, че двете организации ще провеждат в бъдеще лагери с разменно домакинство и паралелно обучение на кадри.

„Ние ще се опитаме да вземем най-доброто от Британската федерация по тенис като практики, структура, начин на работа, администрация и други. Утре ще оповестим и повече относно предстоящите ни съвместни лагери, обмяна на уайлдкарти за турнири „Фючърс” и юношеско ниво, също така стаж на наши администратори и треньори от офиса на Британската федерация по тенис по различните направления. Ще използваме и техните треньори за различни програми. Мистър Стойчев и зам.-министър Йовчев проявиха доста голям интерес по отношение въобще спорта в Англия. Стана много добър разговор. Основните теми бяха за системата на целия спорт в Англия и потенциала ние за взаимстваме много от нещата”, разказа пред Гонг след срещата в МФВС Стефан Цветков.

Той допълни още: „Това е една основа и не случайно решихме да си партнираме с тях, защото наистина работят много добре. Тук не говорим само за топ тенис имена, а и за различните им програми за масовост, за деца, за любители. Техният тенис център е най-модерното съоръжение в Европа. Отличните контакти между нашите две федерации сега ще се задълбочат. Британската федерация по тенис преди 7 години като най-богата федерация е решила да направи една амбициозна програма въпреки че са имали финансиране и проекта за тенис център, защото не са били задоволени от начина на развитие на тениса. Така трябва и ние да гледаме и да привличаме все повече спонсори. Не е лесно, може да звучи и малко наивно, но това е истината. Трябва да се създаде модел за всички федерации за привличане на компании, на бивши спортисти с възможности. Това е една социално отговорност на компаниите когато подпомагат спорта”.