Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир в руската столица Москва за купата на Кремъл с награден фонд 1 милион долара. 22-годишната квалификантка Пиронкова победи в драматичен мач представителката на домакините Анастасия Павлюченкова с 6:3, 2:6, 6:4 след 2:32 часа игра.

126-ата в света пловдивчанка вече си осигури 80 точки за класацията на УТА и 12786 долара, а следващата й съперничка ще бъде победителката от мача между номер 1 в схемата и миналогодишна финалистка Вера Звонарьова (Русия) срещу Йоана Ралука Олару (Румъния).

Пиронкова взе първия сет с решаващ пробив в шестия гейм. Във втората част 18-годишната Павлюченкова поведе с 3:1, но Пиронкова успя да си върне пробива. След това обаче 30-ата в света рускиня взе шест поредни гейма, а с това втория сет и аванс от 3:0 в решаващия трети. В този момент Пиронкова се разигра и след серия от пет последователни гейма доведе нещата до 5:3 в своя полза. В деветия гейм българката пропусна два мачбола, а в десетия поведе с 40:0, но допусна да бъде настигната. Пиронкова все пак стигна до успеха при шестия си мачбол след 63-ата непредизвикана грешка на Павлюченкова в мача.

„Получи се много здрав мач. Дадох всичко от себе си и съм щастлива, че стигнах до победата. В мача имах добри и лоши периоди, но това е нормално за толкова дълга среща. Не смятам, че Павлюченкова игра слабо. Тя също даде всичко от себе си. Сега по всяка вероятност ми предстои мач срещу номер 1 в схемата. Винаги е хубаво да играеш срещу високо поставена тенисистка. Със сигурност ще има много публика и за мен ще бъде удоволствие", каза Пиронкова, която пласира 21 печеливши удара в мача.

Павлюченкова завърши срещата с 13 двойни грешки.