Втората ракета на България Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира по тенис от сериите "Чалънджър" на червени кортове в испанския град Барселона с награден фонд 44820 евро. 28-годишният Кузманов победи убедително представителя на домакините и бивш номер 5 в световната ранглиста Томи Робредо с 6:0, 6:1 за малко повече от час.

Пловдивчанинът, който заема рекордната в кариерата си 217-а позиция в световната ранглиста, взе първите осем гейма в мача по пътя си към успеха. 39-годишният ветеран Робредо, който има 12 титли в Тура на АТП в кариерата си. В момента той е далеч от най-добрите си дни и е 318-и в света. Робредо отпадна в първи кръг на шести пореден турнир, като последния му успех е през февруари на "Чалънджър" в Гран Канария.

С успеха днес Кузманов заработи 7 точки за класацията на АТП и 730 евро, а за място на четвъртфиналите той ще се изправи срещу поставения под номер 4 Дамир Джумхур (Босна и Херцеговина). 29-годишният Джумхур е 134-и в света в момента, но е достигал до 23-ото място. Той има и три титли в кариерата си.
Двамата се се срещали веднъж на "Фючърс" в България през 2013 година и босненецът печели с 6:3, 6:4.

По-прано днес друг българин Адриан Андреев отпадна в първия кръг на надпреварата в Барселона след отказване заради травма при 4:6, 1:4 срещу французина Александър Мюлер.