Българите сме странно племе. В това се убеждаваме почти всеки ден. Трудно ни е да кажем една добра дума, по-лесно е да оплюем и обидим. Красноречив пример за това бе 1/2-финалният мач на Цветана Пиронкова срещу Каролине Возняцки. Докато нашето позитивно момиче играеше и то повече от добре в първия сет, не един или двама побързаха да я отпишат, че и да я определят като страхлива. Вместо да я подкрепят както направиха хиляди в Арена Армеец, да я аплодират, да й покажат, че се гордеят с нея.

А кой всъщност е страхлив? Това определено не е Цвети! Питам се дали онези, които написаха „Страхливка!” или „Цвети е бездушна”, или „абе много е страхлива”, ако ги изведат на корта срещу тенисистката, която е била №1 в света, няма да се подмокрят?! А ако и 7000-8000 души им викнат и усетят 14 000 очи вперени в тях, дали няма да се парализират от страх?! А Цвети игра, опита се, но не издържа.

Достигането на Пиронкова до тази фаза, играта й през всичките дни бе повече от удоволствие за любителите на тениса. Все пак тя достига до 42-рата позиция в ранглистата, другите са далеч напред и само имената им могат да спечелят на корта. Първият сет в събота с участието на пловдивчанката и въпреки изпуснатите шансове си струваше всичко. От двете страни на мрежата стояха две световни тенисистки, но твърде различни и като статус, и като стил, и като физика, и като сила, и като обиграност, и като т.н. А нека да не забравяме, че в Дания Возняцки се ползва с всички облаги, докато в България не отдавна Пиронкова трябваше да доказва, че заслужава равностойно с останалите олимпийско финансиране и още много други неща.

За разлика от много хора, Цвети е истинска, позитивна, естествена и скромна. Има талант, може я играта, само малко повече трябва да повярва в себе си, да се зареди с хъс и спортната злоба!

И публиката в София чу така популярното и от корта, и от рекламата „Гейм, сет, мач, Возняцки!”, но пък най-голямата победа е за Цветана Пиронкова – толкова бурни аплодисменти от сънародници не е получавала никога. Никога нейното име не е било като рефрен на трибуните!

Мерси, Цвети! Следващият сезон ще има „Гейм, сет, мач, Пиронкова!”!!!

Кой е страхливец?

източник: Sofia Photo Agency