8 октомври 2008 година. В интервю за Гонг най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова сподели, че скоро феновете на тениса у нас ще видят нова нейна победа над тенисистка във върха на световната ранглиста: „Не знам кога ще е. Вероятно ще Ви направя изненада. Надявам се да се случи скоро”. Тогава й припомнихме успехa над Винъс Уилямс на Откритото първенство на Австралия в началото на 2006 година. И пак го направи! На 29 юни 2010 година прегази втората в света с 6:2 и 6:3! Би дългокраката и имитираща Шарапова по пъшкане Винъс, и то пред погледа на цялата фамилия Уилямс.

Една от любимите ми мисли, взети на заем от голям български спортист е „Велик е не онзи, който не пада, а този, който след като падне, се изправя, продължава и побеждава!”. Цветана Пиронкова доказа, че постоянството й е ключът към успеха. След като пловдивчанката спечели преди шест месеца антирекорд по спад в световната женска тенис ранглиста, сега първата ни ракета разби историческите достигания до ¼-финал на тревните кортове на Мануела и Катерина Малееви. И не само го направи, но и сложи в джобчето си за топки под поличката и Световното, и останалите новини!

„Каквото спечеля на един турнир, инвестирам в друг”, наскоро сподели също пред Гонг пловдивчанката. Скромно, а! „Трябва да играя навсякъде, за да си поддържам мястото в ранглистата. Винаги отивам на турнир за максимума, но дано с добра игра да премина квалификациите и 1-2 кръга от основната схема”, продължи тогава Пиронкова и не само го постигна на Уимбълдън, но и . . . скочи чак на ½-финал. Сега я чака „по-старата” с три години, по-ниската с 8 сантиметра, но една зодия Вера Звонaрьова, която вече е бита от българката! Случи се миналата година в Москва и то с 6:0 и 6:2.

Пиронкова продължава да е един от най-скромните водещи български тенисисти. Да сте я чували да прави остри изказвания и закани?! Внучката на живописеца Енчо Пиронков има за треньор баща си, не е получавала бомбастични спонсорски предложения, все още си търси постоянна партньорка на двойки, но и на инат се развива, извлича си поуките, постепенно, но стабилно на тревата изненадва и ето резултата – ½-финал!

Ще Ви припомня и още от мислите на Цвети пред нашия диктофон, пък Вие си правете изводите! „Сама се финансирам от началото на кариерата си. Нямам намерение да си сменям треньора - баща ми ми е треньор от малка и е най-добрият за мен. Родителите ми умеят много добре да ме мотивират. Имам да работя още върху физика и техника, правя максимума. Не съм забелязала да ме разпознават по улиците в Пловдив, но ако стане, ме радва, че съм им направила впечатление. Аз съм една и съща и на корта и извън него. Постоянно имам много и различни мечти. Не мога да си избера една”.

Пиронкова ще яде още ягоди по време на Откритото първенство на Великобритания за разлика от Винъс Уилямс! Бон апети, Цвети!