Магдалена Малеева няма да играе за България на Фед Къп, научи Гонг. Предстоящото неофициално световно отборно първенство по тенис за жени отново в Израел ще бъде без участието на най-малката от сестри Малееви.

„Няма да участвам на Фед Къп”, сподели пред Гонг бивша номер 4 в света  Маги, която прекрати състезателната си кариера през 2005 година, но миналата година се включи в мачовете на двойки, за да помогне на тима ни в Ейлат.

На 27 декември 2010-та имахме щастието първи да Ви съобщим, че „малката” Малеева се връща на корта за тима на България, но сега новината е, че през февруари 2012 година до Ейлат капитанът Дора Рангелова няма да пътува с тим, в чийто редици е Магдалена. За съжаление онова, което си пожела Рангелова: „Тайничко се надявам Маги Малеева да се е заразила с треската тенис и да играе отново догодина“, не се сбъдна.

В последното издание на Фед Къп страната ни бе представена от Маги, Цвети Пиронкова, Диа Евтимова и Елица Костова, като Малеева игра само на двойки и записа само победи. Тимът ни запази мястото си в І група след като спечели плей-аута срещу Латвия с 2:0 победи, а преди това бе победила Полша, на загубила от Израел и Люксембург.

За втора поредна година І група на зона Европа-Африка на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени ще бъде в израелския курорт Ейлат. От 30 януари 2012 година на брега на Червено море своите мачове ще играят националните тенисистки на Австрия, България, Босна и Херцеговина, Хърватия, Естония, Великобритания, Гърция, Унгария, Израел, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция.

Сред тенисистките, които се очаква да участват, са Агниешка Радванска (8), Моника Никулеску (30), Кая Канепи (34), Шахар Пеер (37), Тамира Пашек (42), Петра Мартич (49), Елена Балтача (50), Грета Арн (63), Аранча Рус (83), Елени Данилиду (90), Манди Минела и други звезди на световния тенис.

Според регламента на състезанието първите два отбора в крайното класиране ще играят в плейофите за Световна група II през пролетта на 2012 година, а последните два ще отпаднат в по-долната ІІ група в зоната.

До края на годината България и капитанът Дора Рангелова трябва да заяви състава ни за Фед Къп 2012-та. Сигурните неща са, че тимът ни ще бъде изцяло подмладен и че ще участва първата ни ракета Цветана Пиронкова (46), очаква се отново в тима да бъдат Елица Костова (141) и Диа Евтимова (151). За четвъртото място има въпросителни, като вероятно ще се избира между Александрина Найденова (309), Изабела Шиникова (337), Мартина Гледачева (454), Юлия Стаматова (646) и Виктория Томова (662), която се подготвяше и бе на лагер с тима ни в Кипър за Фед Къп миналата година.

България в своята история има 33 участия на неофициалното световно отборно първенство по тенис за жени. Националките ни са част от Фед Къп от 1966 година, като два пъти са достигали до полуфинал в Световната група (1985 и 1987 г). От 1997 година обаче сме част от І група на Евро-африканската зона. България е на 40 място от 95 тима в класацията на Фед Къп.