На днешния 3 март отбелязваме националния празник на България. Навършват се 141 години от Освобождението на страната ни от османско владичество.

На този ден през 1878 г. се подписва Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, а така се слага край на Руско-турската война и се поставя началото на Третата българска държава.

Днес в цялата страна са предвидени различни празнични мероприятия, а на емблематичния връх Шипка се очаква да се стекат хиляди българи, които да отбележат знаковата в историята на страната ни дата. Официалните празненствата там ще започнат в 11:00 часа. Кулминация на честванията ще е на площад „Народно събрание“ в столицата, където ще има тържествена заря.

Иначе в страната ни ще има и редица спортни мероприятия. Очаква се националният празник да бъде отбелязан и по време на тяхното провеждане.

Екипът на Гонг честити националния празник на всички българи, като им пожелава крепко здраве и много поводи за гордост с родния спорт!


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.