Още подвластни на емоциите от Евро 2016 насочваме погледи към Рио де Жанейро, където ще се проведат XXXI-те Летни олимпийски игри. В най-горещия месец от годината привлекателният бразилски град ще приеме най-мащабното спортно събитие на планетата.

Олимпийско лято с Gong.bg

Дългоочакваният момент вече настъпи. Церемонията, с която ще се постави официален старт на състезанието започва след съвсем малко, а Игрите ще завладеят с пълна сила в следващите 17 дни.

Олимпийските игри - една необятна територия

Над 10 000 атлети от 206 страни ще се състезават в 42 спорта. 32 съоръжения, разположени в 4 района на Рио ще приемат различните надпревари и огромна бройка служители, които ще се грижат всичко да протече „като по ноти“. Зрелището е гарантирано, а Gong.bg и неговата специализирана страница  ще ви направят съпричастни на всичко това.

По-високо, по-бързо, по-силно

Летните олимпийски игри по традиция биват чакани с особена тръпка от всеки спортист, а медал, дори бронзов, винаги е имал сериозна тежест. Така ще бъде и сега, а България, макар и с по-скромни възможности от други държави, също ще се надява на своите мигове на слава. Както се е случвало нееднократно и в миналото.

Провеждащи се веднъж на 4 години Игрите си остават може би най-авторитетната спортна надпревара в света. Още от Древността, когато са се организирали в чест на бог Зевс в град Олимпия, участието на форума е било истински престиж. А така е и до днес. Неслучайно и кредото на Игрите, избрано по идея на Пиер дьо Кубертен, гласи: „Най-важното нещо на Олимпийските игри не е да спечелиш, а да вземеш участие. Така, както най-важното нещо в живота не е триумфът, а борбата. Важното не е да си победил, а да си се бил добре.” Думите са на Епископ Етелберт Талбът и са изречени през 1908 година преди IV-те Летни олимпийски игри в Лондон, а вече толкова години продължават да отекват в олимпийското съзнание.

Олимпийска обиколка на съоръженията в Рио и не само

Та до днес. Когато за първи път най-значимата спортна надпревара ще се проведе в държава от Южна Америка - Бразилия. Олимпийският огън вече гори в Рио де Жанейро – на митичния стадион „Маракана“ - а пламъкът му, символизиращ мир, единство и приятелство, сякаш предвещава интригуващи спортни битки подчинени на спортсменството и високите човешки ценности.