Трескавата подготовка за XXI Летни олимпийски игри върви с пълна сила. А в неспиращия бяг на времето все по-рядко се замисляме, че за да имат настоящия си облик, Игрите всъщност преминават през различни етапи на развитие. От Древността та до наши дни, това състезание продължава да вълнува с все така голяма сила, но и е много еволюирало.

Първоначално сцена за изява само за мъже, с изравняване на правата между двата пола постепенно и жените започват да се състезават на престижния форум. Но години минали преди дамите да извоюват правото си на участие. А организаторите използвали всякакви похвати, за да осуетят появата на нежната половина от човечеството на състезателната площадка.

Една от най-запомнящите се превантивни мерки пък било правилото всички да се състезават голи. Легендите разказват, че преди въвеждане на това изискване жена, дегизирана като мъж, се класирала за участие, но по време на надпреварата дрехата ѝ се закачила за едно от препятствията и така истината за пола ѝ излязла наяве. От тогава се въвело правилото спортистите да бъдат без дрехи.

Друг мит по този въпрос е, че така на показ излизали достойнствата на мъжкото тяло и всъщност всичко било в чест на Бог Зевс.

Така или иначе практиката да не се допускат жени продължила дълги години и дори по време на първите съвременни Летни олимпийски игри през 1896-а година в Атина дамите отново били в страни. Четири години след това обаче – в Париж през 1900-а година, наследничките на Ева се преборили за своето място. Те били задължени да носят съответен екип, състоящ се от дълга фуста, дълги бели чорапи и шапка. Макар и така, дамите не се отказват от мечтата си, а на Олимпиадата в Лондон през 2012-а година нежните същества навлизат в още един сочен за мъжки спорт – бокса. За първи път преди 4 години на Олимпийските игри се провеждат надпревари за жени в този спорт. В Рио пък се очаква дамите да изявят и в голфа, и ръгбито.

Олимпийската история е богата и крие още необятни разкази, а връщайки се отново на първите съвременни Летни игри няма как да не отбележим, че плувните състезания се провеждали директно в естествени водоеми край Атина. Плувците били отвеждани от кораб на съответно разстояние, а първият стигнал до брега взимал медала. В онези времена не е имало специално пригодени басейни за този род състезания, както е в наши дни, когато преди Олимпиада се строят цели паркове, пълни със съоръжения.

Разходка из пазената статистика за Олимпийските игри разкрива неподозирани факти. На фона на днешната пъстрота откъм раси, които се състезават на форума, изпъкват данните, че до 1960-а година състезател от африкански поизход не е печелил златен медал в леката атлетика. Именно по време на Игрите в Рим етиопският представител Абебе Бикила преобръща историята. Появяващ се на Олимпиадата по случайност, като резерва, той печели бягайки бос, а четири години по-късно на Игрите в Токио повтаря успеха си. Любопитен момент при Абебе е, че той тича без обувки в Рим по свое желание. Един от спонсорите му предлага маратонки, но той не се чувства комфортно в тях и предпочита да се състезава така, както е тренирал до този момент.

Несъмнено и Олимпийските игри в Рио де Жанейро ще завещаят куп незабравими мигове. Все пак за първи път домакин на най-престижния спортен форум на планетата е държава от Южна Америка. До този момент този континент, заедно с Африка и Антарктида, не бе посрещал подобно мероприятие. Ето, че моментът настъпи. Стартът предстои на 5 август, а финалът е на 21 август.


Не забравяйте, че всички по-интересни новини около Олимпийските игри ще може да проследите в сайта Gong.bg.