31-те Летни олимпийски игри стартират стартират след броени дни - на 5 август - и ще продължат до 21 август. За първи път домакин на най-престижния спортен форум на планетата е държава от Южна Америка, и по-точно – Бразилия. Само две години, след като прие футболния Мондиал, сега страната на кафето отново се готви да посрещне ново огромно спортно събитие. Рио Де Жанейро е градът, който преимуществено ще бъде арена на олимпийските битки в предстоящите горещи седмици. Омагьосващият център разполага с необходимата база, за да отговори на потребностите за провеждане на събитие от подобен род, а специално за случая бе изграден и нарочен Олимпийски парк, в който ще се проведат голяма част от битките.

В четири района на Рио ще бъдат концентрирани спортните мероприятия, а те са – Бара де Тижука, Маракана, Деодоро и Копакабана. Единствено някои от мачовете от олимпийския футболен турнир ще напуснат пределите на крайбрежния град, за да зарадват феновете на Царя на спортовете в Сао Пауло, Бело Оризонте, Салвадор, Бразилия и Манаус.

Но как изглежда всичко? Предлага ме ви една кратка разходка из най-олимпийските кътчета на Бразилия, която ще започнем от възможно най-митичното място, разположено в Рио...

1. Ещадио Маракана - Емблематичното съоръжение, което е открито през далечната 1950-а година, има капацитет от близо 80 000 места. То ще бъде арена на две изключителни церемонии – по случай откриването на Игрите на 5 август и в последствие закриването на форума на 21 август. Освен това, на Маракана ще се играят и някои от решителните битки във футболния турнир.

Комплекс Маракана

източник: Gulliver/Getty Images

2. Копакабана – Един от най-привлекателните плажове на Рио няма да остане в периферията на Олимпийски игри. Състезания в цели три олимпийски дисциплини на различни спортове ще се състоят на въпросното място. Става дума за шосейно колоездене, триатлон и надпревари, които ще бъдат в открито море.

Копакабана

източник: Gulliver/Getty Images

3.Олимпийският стадион в Рио – Построен е през 2007-а година за Панамериканските игри и е разположен в Рио де Жанейро. Във връзка с Олимпийските игри, капацитетът му бе увеличен и вече е 60 000 души. Очаква се на това съоръжение да се състоят мачове от футболния турнир при мъжете и жените, както и състезания по лека атлетика

Олимпийски стадион в Рио

източник: Gulliver/Getty Images

4. Самбодромо – Това място традиционно е сцена за изява на самба-танцьорите по време на ежегодните карнавали. За предстоящите Игри обаче ще придобие олимпийски облик. Самбодромо ще посрещне състезанията по стрелба с лък и лека атлетика.

Самбодромо

източник: Gulliver/Getty Images

5. Понтал – Временно изградено съоръжение, специално за Игрите в Рио де Жанейро, което е локализирано на брега, в източната част на града. Любителите на шосейното колоездене и атлетиката ще могат да го посетят, ако са избрали да проследят въпросните надпревари на живо.

Понтал

източник: Gulliver/Getty Images

6. Риосентро Пабейон 2 – Пригоден е така, че да посрещне състезанията по вдигане на тежести от Олимпийските игри.

7. Риосентро Пабейон 3 – Ще домакинства на всички мачове от турнира по тенис на маса.

8. Риосентро Пабейон 4 – Разполага с много добра система за циркулация на въздуха, което го превръща в идеално място за провеждане на състезанията по бадминтон.

Риосентро Пабейон

източник: Gulliver/Getty Images

9. Риосентро Пабейон 6 – Временна зала, която ще бъде арена на боксови сблъсъци.

10. Арена Кариока 1 – Специално изградена за Олимпийските игри, постройката се простира върху площ 38 000 квадратни метра. Капацитетът ѝ е 16 000 души и ще посрещне състезанията по баскетбол.

11. Арена Кариока 2 – Специално изградена за Олимийските игри в Рио, тя ще посрещне сблъсъците в джудото и борбата. Капацитетът ѝ е 10 000 души, а след края на Игрите се предвижда да запази функционалността си, като се превърне в спортен център.

12. Арена Кариока 3 – Специално построена за Игрите в Рио, Кариока 3 ще посрещне съревнованията във фехтовката и таекундо-то и при жените, и при мъжете. Капацитетът ѝ е 10 000 зрители, а след края на Олимпиадата ще бъде преустроена в общинско спортно училище, в което се предвижда да учат 850 деца.

Арена Кариока

източник: Gulliver/Getty Images

13. Арена де Жувентуд – Едно от новите съоръжения, изградено специално за Игрите. Капацитетът му е 5000 места и ще посрещне мачовете от груповата фаза в женския турнир по баскетбол, както и битки от модерния петобой.

Арена Жувентуд

източник: Gulliver/Getty Images

14. Арена де Футуро – Това е временно съоръжение, в което в олимпийските седмици ще се състоят волейболни мачове. След края на Игрите предназначението му ще бъде променено. Планира се да бъде преустроено така, че да се появяват 4 училища на негово място.

Арена де Футуро

източник: Gulliver/Getty Images

15. Ещадио де Лагоа – Съоръжението е изградено за Панамериканските игри през 2007-а година и ще бъде арена на състезанията в гребането и кану-каяка.

Ещадио де Лагоа

източник: Gulliver/Getty Images

16. Уайтуотър – Представлява новопостроен канал, който е предназначен да посрещне състезанията по кану-каяк в дисциплината слалом. Уайтуотър е така организиран, че са изградени два канала - единият за тренировки, а другият за самите състезания. Има трибуна с 8000 места.

Уайтуотър

източник: Gulliver/Getty Images

17. Олимпийски център BMX – Разположен върху площ от 4000 квадратни метра, той е пълен с рампи и остри завои. Дължината му е около 400 метра, като е изграден специално за олимпийските състезания в колоезденето в дисциплината BMX. Разполага с трибуна с 6000 места.

Олимпийски център BMX

източник: Gulliver/Getty Images

18. Олимпийски център за планинско колоездене – Разположен е в една изключително благоприятна географска зона, с много естествени неравности, точно кореспондираща на изискванията за провеждане на състезанията по планинско колоездене. Простира се на площ от 4.850 километра.

Олимпийски център за планинско колоездене

източник: Gulliver/Getty Images

19. Олимпийският колодрум – Изграден още за Панамериканските игри през 2007-а година, той ще бъде арена на съревнованията в колоезденето на писта. Капацитетът му е 5000 зрители, а в бъдеще организаторите се надяват съоръжението да продължи да посреща вътрешни и международни състезания в този спорт.

Олимпийски колодрум

източник: Gulliver/Getty Images

20. Водният център „Мария Ленк“ - Построен през 2007-а година за Панамериканските игри, той разполага с два басейна и платформи за скачане. Съоръжението претърпя някои обновления, за да бъде домакин на синхронното плуване, скоковете във вода и водна топка по време на Олимпиадата.

Воден парк "Мария Ленк"

източник: Gulliver/Getty Images

21. Центърът за конен спорт – Изграден е през 2007-а година по случай Панамериканските игри. За да бъде арена на конните дисциплини на Игрите в Рио, той е модернизиран и разширен. Тук ще се проведат състезанията в дисциплините прескачане на препятствия, всестранна езда и обездка. Също така има конюшни за удобство на животните.

Център за конен спорт

източник: Gulliver/Getty Images

22. Арена Коринтианс – Стадионът на ФК Коринтианс ще бъде сцена на сблъсъците от футболния турнир и при мъжете, и при жените. Намира се в Сао Пауло, а през 2014-а година бе един от домакините на мачовете от Мондиала. Капацитетът му е 48 000 души.

Арена Коринтиас

източник: Gulliver/Getty Images

23. Арена Амазония – Един от специално построените за Мондиала през 2014-а година стадиони, отново ще посрещне сериозен международен футболен турнир – а именно олимпийският такъв. Съоръжението е изградено в град Манаус на мястото на разрушения през 2011-а година „Ещадио Вивалдао“, като Арена Амазония има капацитет от над 44 000 души. Цели шест двубоя трябва да се състоят на този стадион – четири от мъжката надпревара и два от женската.

Арена Амазония

източник: Gulliver/Getty Images

24.Арена Фонте Нова – Стадионът се намира в град Салвадор, като ще посрещне мачове от груповата фаза и четвъртфиналите на мъжкия и женския олимпийски турнир по футбол. Построен е през 1951-а година. Преди Мондиала през 2014-а година е изцяло реновиран. Настоящият му капацитет е 50 000 зрители, а на него домакинските си мачове играят отборите на Витория и Баия.

Арена Фонте Нова

източник: Gulliver/Getty Images

25. Ещадио „Мане Гаринча“ – Разположен е в столицата Бразилия и носи името на един от бележитите за страната футболисти. Построен през 1974-а година. През 2010-а година е изцяло реновиран, за да може да домакинства на мачовете от Световното по футбол през 2014-а година. Капацитетът му е над 70 000 души. По план тук трябва да се проведат мачове от груповата фаза на олимпийския футболен турнир и при мъжете, и при жените, както и няколко срещи от четвъртфиналите.

Ещадио Мане Гаринча

източник: Gulliver/Getty Images

26. Ещадио Минейрао – Разположен е в Бело Оризонте, като е открит през 1965-а година. Капацитетът му е 62 000 души. Ще бъде арена на футболни сблъсъци от олимпийския турнир при мъжете и жените. Очаква се да посрещне мачове от груповата фаза, четвъртфиналите, един полуфинал и двубоя за третото място при силния пол.

Ещадио Минейрао

източник: Gulliver/Getty Images

27. Арена Олимпика де Рио – Изградена през 2007-а година за Панамериканските игри, тази зала ще бъде арена на едни от красивите олимпийски гимнастически дисциплини – художествената гимнастика, спортната гимнастика, както и скоковете на батут.

Арена Олимпика де Рио

източник: Gulliver/Getty Images

28. Олимпийска голф арена – Игрището е разположено на около 5 километра от олимпийското село в Рио. Изградено е специално за Игрите и по-конкретно за голф-турнира, като има 18 дупки. След края на спортния форум се предвижда да бъде отворено за публично ползване.

Олимпийска голф арена

източник: Gulliver/Getty Images

29. Олимпийски център за хокей на трева – Домакин още на Панамериканските игри през 2007-а година и реновиран за 31-те Летни олимпийски игри. Има изградена трибуна с капацитет 10 000 души, като след края на Игрите ще бъде ползвано от бразилската селекция по хокей на трева.

Олимпийски център за хокей на трева

източник: Gulliver/Getty Images

30. Олимпийски плувен център – Ще домакинства на състезанията по плуване, както и на плейофната фаза на водната топка. Има два басейна – един състезателен и един за релаксация. След Олимпиадата центърът ще запази спортната си функционалност, но ще претърпи известни промени.

Олимпийски плувен център

източник: Gulliver/Getty Images

31. Воден център Деодоро – Очаква се да посрещне състезанията по модерен петобой. До басейна е изградена временна трибуна. След края на Игрите ще бъде реконструиран като тренировъчен център.

32. Ещадио Деодоро – Временно изградено съоръжение за провеждане на състезания по модерен петобой и ръгби по време на Олимпийските игри в Рио.

Ещадио Деодоро

източник: Gulliver/Getty Images

33. Олимпийски тенис център – Специално изграден за Игрите в Рио и ще домакинства на всички мачове от тенис надпреварите при мъжете и жените. Построяването му продължи близо три години. Разполага с 16 корта, от които един е главен. Капацитетът на централния корт е най-голям – 10 000 зрители.

Олимпийски тенис център

източник: Gulliver/Getty Images

34. Олимпийски център по стрелба – Домакинства на Панамериканските игри през 2007-а година, а сега с известни подобрения ще посрещне съревнованията в стрелбата на Игрите в Рио.

Олимпийски център по стрелба

източник: Gulliver/Getty Images

35. Пристанището Марина да Глория – Ще бъде арена на състезанията по ветроходтсво.

Пристанището Марина да Глория

източник: Gulliver/Getty Images

36. Зала Мараканазиньо – Известна още като „Малката Маракана“, тя е построена през 1954-а година. Била е домакин на Панамериканските игри през 2007-а година, на няколко световни първенства и е с капацитет от над 11 000 души. Ще посрещне волейболните сблъсъци на Игрите в Рио. Специално за Олимпиадата в съоръжението са извършени и някои подобрения.

Зала Мараканазиньо

източник: Gulliver/Getty Images

37. Арената за плажен волейбол – Съоръжението е временно и е изградено на Копакабана. Освен с централно игрище, разполага с пет тренировъчни терена.

Арена за плажен волейбол

източник: Gulliver/Getty Images