Международната боксова асоциация (IBA) обяви, че ще удостои Анджела Карини с паричната награда, която щеше да получи, ако беше спечелила златен медал на олимпийските игри в Париж 2024. Решението идва след драматичния отказ на италианската боксьорка от полуфиналната среща с Имане Хелиф от Алжир, която се проведе само 46 секунди.

Карини, която беше видимо емоционална след отказа, обясни, че причината за решението й е притеснение за собствената й безопасност. „Не можех да продължа. Сърцето ми е разбито. Бях на ринга, за да почета баща си, но здравето ми е по-важно. Никога не съм се чувствала така зле,“ сподели тя.

В отговор на инцидента, IBA реши да награди всички олимпийски златни медалисти с премия от 50 000 долара. Президентът на IBA, Умар Кремльов, коментира ситуацията с Карини и Хелиф и изрази съпричастност към ситуацията на италианската боксьорка.

12 снимки

„Не можех да гледам как тя плаче. За нас е важно да защитим интересите на боксьорите и да осигурим безопасността им,“ заяви Кремльов. Той също така подчерта, че е недопустимо нарушенията на правилата по отношение на полова идентичност да влияят на безопасността на спортистите.

Имане Хелиф е част от групата на боксьорки, включително Лин Ю-тин от Тайван, които бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство заради несъответствие с критериите за полова идентичност. Ситуацията с Хелиф предизвика сериозни дебати относно правилата и безопасността в женския бокс.

Освен това, IBA ще награди и Ситора Турдибекова от Узбекистан, която загуби от Лин в петък. Това подчертава ангажимента на асоциацията да осигури справедливост и защита на спортистите в бокса.