Американската гимнастичка Джордан Чайлс сподели, че е била подложена на расистки обиди онлайн след обжалването на решението да ѝ бъде отнет бронзовия медал, който спечели от Олимпийските игри в Париж на финала на земя.

Международната федерация по гимнастика (ФИГ) даде отличието ѝ на румънката Ана Барбосу, която от четвърта стана трета след решение на Спортния арбитражен съд (КАС).

23-годишната Чайлс трябваше да върне връчения ѝ на церемония медал и беше изптратена на пето място.

Информации в американските медии сочат, че ръководителят на съдебния състав на КАС, който взема крайното решение по случая, е свързан с Румъния.

Джордан Чайлс обяви, че „решението изглежда несправедливо и е сериозен удар“.

„Освен разбитото ми сърце, мога да добавя и расистки атаки в социалните мрежи, които са много нараняващи“, каза тя в изявление, публикувано в социалната мрежа X (бивш Twitter) в четвъртък.

„Вложих сърцето и душата си в този спорт и съм толкова гордa да представяm моята култура и моята страна”, написа още тя.

По време на Игрите в Париж треньорката на САЩ подаде контестация за оценката на Чайлс на земя. Тя беше одобрена и американката спечели бронзов медал. След жалба на Румъния в КАС се оказа, че контестацията е била подадена 4 секунди след 1-минутния срок, който има щабът. Това наложи промяната на цялото класиране.

От екипа на САЩ обявиха, че ще оспорват решението за отнемането на медала на Чайлс, но от КАС отказаха да приемат обжалване.

„Ще подходя към това предизвикателство, както и към всички други – и ще положа всички усилия, за да гарантирам, че справедливостта ще възтържествува“, написа още Джордан Чайлс.